Rozenka sa narandžom
bakina kujna

April 8, 2023 13:45

By

I posni kolači mogu biti preukusni, ovaj je dokaz: Citrusno, a slatko, kremasto, a hrskavo, rozenka sa narandžom

Rozenka sa narandžom – Posne štanglice s osvežavajućim ukusom citrusa

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 15 osoba
posno jelo
priprema: 70 min.

Sastojci:
* 1 pakovanje rozen kora
* 300 g šećera
* 300 ml vode
* 250 g margarina
* 200 g čokolade
* 200 g mlevenih lešnika
* 200 g posnog mlevenog keksa
* 2 srednje narandže (jedna cela i jedna bez kore)


Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 3 kašike ulja

Pročitajte: Jedno od onih jela koji okuplja za stolom celu porodicu – Punjene piroške (recept)

Rozenka sa narandžom

Foto: Ženja Aćimović

Priprema:
1. Celu i oguljenu narandžu dan ranije ostaviti u zamrzivaču da se stegnu.
2. U šerpici sjediniti šećer i vodu, pa zagrevati dok se šećer ne rastopi. Ubaciti kockice margarina i čokolade, te zagrevati dok se sastojci ne rastope. Dodati mleveni keks i lešnike, pa promešati.
3. Zamrznute narandže izrendati nasitno i umešati u smesu.
4. Rozen kore premazivati pripremljenom smesom i slagati ih jednu preko druge. Poslednju koru ne premazivati, opteretiti je težim predmetom, te kolač ostaviti u frižideru da se stegne.
5. Čokoladu otopiti na pari s malo ulja. Glazuru preliti preko stegnutog kolača, pa sačekati da se glazura stegne. Kolač skalpelom iseći na štanglice.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović