

Uživanje u svakom zalogaju: Turska poslastica koja osvaja svojom bogatom aromom
Šambali kolač oduševiće vas ukusom
Turske poslastice su nadaleko poznate, a jedna od njih je šambali. Ovaj kolač je specifičan po tome što ne sadrži ni jaja ni brašno, a njegovu osnovu čini biskvit sačinjen od griza, mleka i šećera. Kao i mnogi turski slatkiši, i ovaj se preliva sirupom od šećera, što mu daje sočnost i mekoću.
Šambali kolač brzo se pravi
Iako je šambali kolač vrlo kaloričan, nećete se kajati nakon što ga pripremite jer je ukus jednostavno očaravajući, a uz to i osvežava.
Sastojci:
Kora:
– 200 grama šećera
– 250 ml mleka
– 400 grama griza
– ½ kašičice praška za pecivo

Getty Images/Veliavik
Sirup:
– 200 grama šećera
– 250 mililitara vode
– 4 kašike soka od limuna
Dekoracija: bademi po želji

Getty Images/vm2002
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubljoj činiji pomešajte šećer i mleko i dobro umutite. Zatim dodajte griz, prašak za pecivo i nastavite da mutite miskerom najmanjom brzinom. Kada dobijete kompaktnu smesu, izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena da bi griz upio mleko.
Pomešajte vodu i šećer u jednoj šerpi, mešajte na srednjoj vatri sve dok se šećer ne otopi, a nakon toga sipajte limunov sok i kuvajte uz mešanje. Nakon što proključa, kuvajte ga uz mešanje još pet do deset minuta, pa sklonite da se ohladi.
Stavite koru da se peče, a posle 10 minuta je izvadite i presecite na nekoliko mesta, utisnite bademe u kolač i vratite da se peče još 30 minuta. Kolač prelijte pripremljenim sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.