Šambali kolač svet novine svet portal
Svet

February 1, 2025 11:45

By

Uživanje u svakom zalogaju: Turska poslastica koja osvaja svojom bogatom aromom

Šambali kolač oduševiće vas ukusom

Turske poslastice su nadaleko poznate, a jedna od njih je šambali. Ovaj kolač je specifičan po tome što ne sadrži ni jaja ni brašno, a njegovu osnovu čini biskvit sačinjen od griza, mleka i šećera. Kao i mnogi turski slatkiši, i ovaj se preliva sirupom od šećera, što mu daje sočnost i mekoću.

Šambali kolač brzo se pravi

Iako je šambali kolač vrlo kaloričan, nećete se kajati nakon što ga pripremite jer je ukus jednostavno očaravajući, a uz to i osvežava.

Sastojci:

Kora:

– 200 grama šećera
– 250 ml mleka
– 400 grama griza
– ½ kašičice praška za pecivo

Šambali kolač svet novine svet portal

Getty Images/Veliavik

Sirup:

– 200 grama šećera
– 250 mililitara vode
– 4 kašike soka od limuna

Dekoracija: bademi po želji

Šambali kolač svet novine svet portal

Getty Images/vm2002

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubljoj činiji pomešajte šećer i mleko i dobro umutite. Zatim dodajte griz, prašak za pecivo i nastavite da mutite miskerom najmanjom brzinom. Kada dobijete kompaktnu smesu, izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena da bi griz upio mleko.

Pomešajte vodu i šećer u jednoj šerpi, mešajte na srednjoj vatri sve dok se šećer ne otopi, a nakon toga sipajte limunov sok i kuvajte uz mešanje. Nakon što proključa, kuvajte ga uz mešanje još pet do deset minuta, pa sklonite da se ohladi.

Stavite koru da se peče, a posle 10 minuta je izvadite i presecite na nekoliko mesta, utisnite bademe u kolač i vratite da se peče još 30 minuta.  Kolač prelijte pripremljenim sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

AUTOR: Svet

FOTO: GETTY images