Scandal

26 Decembra, 2020 20:00

SCANDAL! Intervju! Tozovac: „Šaban je bio NEŠTO POSEBNO, ali Džej je NEPONOVLJIV! Bog mu je dao da bude NAJBOLJI!“

Samo za SCANDAL! Predrag Živković Tozovac kaže da jedva čeka da kafane počnu opet da rade normalno, pa da izađe na kaficu i da uživa sa prijateljima.
– Kako da mi ne fali kafana kad smo mi narod koji oseća kafanu, mi smo društveni, a sada je sve stalo, ali dobro, i ovo će proći. Ne smemo da budemo pesimisti.
Kako zdravlje, imali ste operaciju karotide?
– Bogu hvala, sada sam dobro, oporavio sam se, ali moram posebno da pohvalim tim lekara i uopšte naše zdravstvo, svaka im čast.
Kako se štitite od korone?
Kao i svi, molim Boga da me ne ćapi! (smeh)
Da li se sećate kakva muzika je bila zastupljena u vreme kada ste vi bili momak na samom početku karijere?
– Uh, to je zahtevno pitanje koje iziskuje duži odgovor, ali ću pokušati da budem kratak. Dakle, imali smo tri pravca, na prvom mestu to je bila izvorna narodna muzika, zatim zabavna koja nema veze sa ovom danas, to su u moje vreme bili neki šlageri uz koje smo igrali tango i plesali, i na kraju se pojavio rokenrol.
To je vreme kada je Elvis Prisli bio na vrhuncu karijere?
– Jeste, to je bilo kada je njega proslavila pesma „It’s now or never“, on je tada bio u jeku popularnosti i to je zaista savršena numera.
Njega je proslavila i pesma „My way“?
– Iako su tu pesmu mnogi pevali, ma svi su je pevali, ipak je Frenk Sinatra neprikosnoven i njemu idu sve zasluge, to je bar moje mišljenje, ali svakako je da svako ima pravo na svoj ukus.
Kako to da ste vi završili u kafani i da izvodite isključivo boemske pesme?
– Za to su zaslužni geni, i otac i majka su mi bili talentovani i onda se to prosto prirodno desilo. Odmalena se primećivalo da imam talenta za muziku.

Tozovac: „Čovek sam koji izbegava konflikte i trudim se da budem gospodin“

A da li je u vaše vreme bilo sujete među pevačima, to je danas česta pojava?
– Ne, nikako. Mi smo bili drugačiji. I kada bi se pojavio neko ko je bolji od mene, ja sam se trudio da ga imitiram, da dosegnem njegov uspeh i da uspem da postignem sve što je taj neko uspeo, a bolji je od mene. Nama su bolji pevači bili uzori, a da vam pravo kažem, ja se na sujetu nikada nisam obazirao sve i da sam je primetio. Okrenem glavu i idem svojim poslom, nikada nisam želeo da trujem svoju dušu tako negativnim osećanjima.
Jeste li nekad imali probleme na nekim gostovanjima ili nastupima, ipak ste vi pevač kafane?
– Ne, ne, nisam. Rekao sam vam i malopre, ja sam čovek koji izbegava konflikte, trudim se da budem gospodin i da ne razočaram nikoga i onda to očekujem i od drugih. Ako mi to drugi ne uzvraćaju, samo se okrenem i odem. Verujte mi da je tako najbolje.
Koga biste izdvojili od mlađih kolega, a da vam se baš dopada kako radi?
Uvek mi prvi na pamet padne Đorđe Balašević. On nije pevač nekog raskošnog glasa, ali je on sve svoje emocije utkao u svoje pesme i narod je to prepoznao. I druga stvar, on je gospodin koji se svima ophodi sa poštovanjem, što je jako bitno da biste opstali i da bi vas cenili. On je baš i nabrojao jednom prilikom šta sve jedan uspešan umetnik mora da poseduje da bi ostao u samom vrhu, to su: talent, veliki rad, da bude gospodin sa manirima i da bude spreman na odricanje i ja se sa njim potpuno slažem.

Tozovac. „Džej je prokockao svoj život“

Preminuo je Džej, i to veoma mlad. Kako ste podneli tu tužnu vest?
– Znate kako, biću iskren. Džej je pevač kakav se više ne rađa, taj glas koji je njemu dar od Boga je nešto fascinantno. Međutim, moram da budem surovo iskren. Šteta je što smo izgubili takvog umetnika i čoveka, ali i sam nije bio odgovoran prema sebi. On je u rukama držao takav talent, tako moćan glas, harizmu, sve je to dobio, a prokockao je svoj život i to je prosto činjenica. Svesno je sebe gurnuo u poroke i to je uzelo maha, a velika je šteta. Ne znam nijedno pevačko ime koje može da se meri sa njim.
Znam da mnogo volite Anu Bekutu, ona je uvek gost na vašim koncertima?
– Tako je, Ana je dama koju neizmerno cenim i volim i divim se njenom glasu i pesmama. I nije samo ona, i Merima Njegomir je gost na svakom mom koncertu.
A Snežana Đurišić, Zorica Brunclik, kako vam se one dopadaju?
– One mi spadaju u istu grupu sa Anom, to su dame koje su majstori svog zanata, uživam da ih slušam.
Nismo pomenuli Vesnu Zmijanac i Lepu Lukić?
– Ni njih ne smemo da zaboravimo, s tim što Lepa peva izvornu narodnu muziku i u tome je neprikosnovena, a Vesna je majstor kao i gorepomenute dame.
Da li biste neku od njih izdvojili kao omiljenu?
– Ne bih, sve volim da ih slušam. Znate kako, muzika je moj život, ja stalno nešto pevušim, smišljam, stvaram…

Tozovac: „Aca Lukas pošteno zaradi svaku paru na svom nastupu, on je majstor, sve može da peva!“

A od muškaraca koga izdvajate?
– Već sam rekao šta mislim o Džeju i njegovom talentu. Tu je svakako i Aca Lukas, legenda koja može sve da peva. On je baš majstor svog zanata i zaista, kada nastupa, on se daje sto posto. Svaki taj dinar zaradi pošteno.
A Šaban Šaulić?
Takođe pevač kakav će se teško ponovo roditi, ali je on ipak izvodio malo drugačiju muziku, i opet ponavljam, taj glas koji je imao Džej… To je po mom mišljenju nešto neponovljivo i zaista je šteta što se sve ovako završilo, a za Šabana… Neka bude ono ali i tu stavljamo tačku…
Da li pratite rad mlađih pevača koji su na estradu dospeli zahvaljujući Saši Popoviću?
– Upućen sam, slušam ja to sve pomalo. I to su deca koja imaju talenta, nema tu šta da se priča. Uostalom, biraju ih pravi majstori pevanja.
Da li planirate vi neke nove pesme?
– Nigde ne žurim, uradio sam sada za vreme izolacije dve melodije, ali sam ih poklonio jednom momku iz Šapca. Ne valja raditi sve pošto-poto, polako… Kada budem osetio da je neka pesma prava za mene, ja ću je snimiti.
A da li vam nedostaju koncerti?
– Sve nam svima nedostaje, ali šta da se radi. Ne smemo da budemo negativni, i ovaj virus će proći, pa će Bože zdravlja, sve biti kako treba. Zato i imam narodu da poručim samo jedno, a to je da se čuvaju, ovo su opasna vremena. Ići ćemo i pravićemo koncerte, samo da sačuvamo zdravlje!

Tozovac: „Marija Šerifović tek treba da zasija sjajem kakav zaslužuje“

Poznajete se i sa Cecom i sa Brenom, one su naše velike zvezde. Kakvo mišljenje imate o njima?
Šta drugo da kažem za dve dame koje su svoje mesto na estradi opravdale u svakom segmentu. Obe su popularne, profesionalne, ma sjajne su. Lepa Brena, pa ta žena može da peva sve, a to se ceni i to je veliki adut u našem poslu. Obe ih volim i pozdravljam.
Često ste gost u emisijama kod Saše Popovića, kakvo mišljenje imate o njemu?
– On je fascinantan čovek. To što on radi je sjajno, skidam mu kapu i naglašavam da smo oduvek lepo sarađivali. Rođen je sa talentom da bude broj jedan u šou-biznisu.
Kako vam se dopada rad Marije Šerifović?
– Ona je fascinantna, ali mislim da još uvek nije ostvarila svoj maksimum, tek treba da zasija sjajem kakav zaslužuje i verujem da će tako i biti.

AUTOR: IVAN VUKOVIĆ/SCANDAL!

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ/SCANDAL!