Simptomi niskog pritiska
Svet

June 5, 2023 13:00

By

Kolabirali ste i nemate pojma šta vam se dešava: TOP 5 saveznika koji vam mogu pomoći u borbi s niskim pritiskom

Simptomi niskog pritiska nisu prijatni, evo kako da se izborite sa njim 

Pospanost, slabost i vrtoglavica ukazuju na hipotenziju. Evo koje vam namirnice mogu poslužiti kao prva pomoć u tom slučaju…

Ne treba paničiti kad god vam pritisak padne – normalno je da se to desi kad dugo stojite, naglo promenite položaj tela ili pošto završite s jelom.

Pročitajte Budite zdravi i u top formi – Ultimativni saveti kako da napravite teratanu kod kuće i vežbate u svako doba dana

Simptomi niskog pritiska

S druge strane, okidač za hipotenziju mogu biti neumereno konzumiranje alkohola, kao i pojedini lekovi. Trebalo bi da se zabrinete ako usled niskog krvnog pritiska počne da vam se muti pred očima, postajete zbunjeni, rasejani ili pospani, vrti vam se u glavi ili se suočite s nesvesticom. Lečenje hipotenzije zavisi od njenog uzroka, a evo šta sve može poslužiti kao prva pomoć.

VODA

Dehidratacija ponekad može biti uzrok niskog krvnog pritiska. U tom slučaju bi voda trebalo da bude vaša savezni- ca – najbolje je da je ispijate polako, gutljaj po gutljaj.

Pročitajte Glavobolja i zdravlje – Šta nam bolovi u glavi zapravo govore

Simptomi niskog pritiska

ŠOLJICA KAFE

A može i čaj! Kofein se preporučuje osobama s nis- kim krvnim pritiskom, s tim što je važno da ne preteruje- te već da budete umereni u konzumiranju napitaka. Ako preterate, to bi moglo dovesti do tahikardije, stoga je važno da se kontrolišete kako sebi ne biste učinili medveđu uslugu.

Pročitajte Šta je kinetički lanac i da li treba da ga uvedemo u fitnes rutinu

Simptomi niskog pritiska

SLADIĆ

Ova biljka se, kao što joj i samo ime kaže, koristi kao zaslađivač različitih proizvoda, a vama može poslužiti kao saveznica u borbi protiv niskog krvnog pritiska. Može- te žvakati koren, a možete napraviti i čaj ako više volite
napitak. Koren sladića možete nositi u torbici tako da vam u svakom momentu bude pri ruci – posegnite za njim čim osetite da vam je pritisak pao!

Simptomi niskog pritiska

CRNA ČOKOLADA

Ko bi rekao da čokolada može biti prirodni lek! Međutim, to se ne odnosi na industrijski prerađene čokolade pune aditiva i šećera, već isključivo na one sa visokim procentom kakaoa. Ako vas muči hipotenzija, dovoljno je da posle večere ili tokom popodneva pojedete štanglu-dve crne čokolade. Tako nećete samo unormaliti pritisak, već ćete i unaprediti opšte zdravlje.

Simptomi niskog pritiska

SIR

Oni koji imaju visok krvni pritisak trebalo bi da izbegavaju sireve. Naravno, za one koji pate od hipotenzije važi upravo suprotno! Kao i u drugim slučajevima, ne bi trebalo da preterujete jer neumeren unos natrijuma i masnoća kojima sirevi obiluju može dovesti do zdravstvenih probelma.

Simptomi niskog pritiska

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: Pexels