svet

July 4, 2014 13:00

By

Sistem šupalj, ne zna se gde curi: Zašto Milorad Čavić napušta Srbiju

178302377353b6696916600508280642_w640

Milorad Čavić rekao je da je iz privatnih razloga, ali i zbog veoma loše finansijske situacije, morao da zatvori svoju Plivačku akademiju u Kragujevcu.

Čavić je pismom objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici rekao da je Akademija, osnovana u februaru prošle godine u Kragujevcu, bila u “ozbiljnim dugovima i bez ikakvih šansi da opstane u daljem poslovanju”.

“Početna zamisao je bila da nam grad pomaže finansijski dok ne stanemo na svoje noge, a tada bi se taj iznos i smanjio. Mi nikada nismo bili ni na pozitivnoj nuli. Za to ne možemo da krivimo grad, već nedostatak slobodnog prostora u bazenu i vreme koje je bilo neophodno da se Akademija proširi”, naveo je Čavić.

“Mi 10 meseci nismo primili nikakvu novčanu pomoć zbog budžetskog deficita u Kragujevcu. Jedini razlog što je moja Akademija potrajala ovoliko je taj što sam sredstva izdvajao iz svog sopstvenog džepa. Obećao sam da ću plivanje u Kragujevcu učiniti vrhunskim i uspeo sam da pokrenem revoluciju, ali, nažalost, nemam sredstava da je i uspešno završim. Ovaj poraz se nije odrazio samo na moje finansijsko, već i na zdravstveno stanje”, dodao je on.

Čavić je istakao da je u Akademiju uložio veliki deo sredstava od osvajanja srebrne olimpijske medalje u Pekingu 2008. ali i od zlatne medalje na SP.

“Nisam ostvario nikakvu materijalnu dobit u poslednjih 15 meseci. Normalno je da se nadam da ću jednog dana povratiti iznos koji sam do sada izgubio i da ću dobiti nadoknadu od grada za svoj doprinos, a ako ne, to je ipak samo novac. Zaradiću taj iznos u Americi ako sve ostalo propadne”, rekao je Čavić.

On je istakao da prvobitno nije želeo da iznosi u javnost razloge svog odlaska iz Kragujevca, ali da je to morao da učini zbog brojnih glasina i dodao da ljudi mogu da izaberu da li će mu verovati, pošto mu je “jasno da neki zatvaraju oči pred istinom”.

“Za mene je sada jedna stvar bitnija od novca, a to je porodica. Znam da je ona svetinja koja uvek treba da bude na prvom mestu, ali oni koji su upoznati sa mojim životnim putem će razumeti zašto ovo moram da uradim”, rekao je Čavić.

Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za sport Jovan Pavlović Bojadžić rekao je agenciji Beta da je Čavić o odlasku iz Kragujevca obavestio gradonačelnika, ali da on nije upoznat sa detaljima njihovog razgovora.

Bojadžić je dodao da je čuo da je odlazak motivisan isključivo ličnim razlozima, pošto Čavić ima obavezu da određeno vreme provede u SAD radi doškolovavanja u vezi sa školom plivanja.

“Grad Kragujevac je po ugovoru sa Čavićem iz 2013. godine trebalo da mu isplati 14 miliona dinara, a plaćeno je osam miliona. Ne smatram da je novac razlog da Čavić ode iz Kragujevca”, rekao je Pavlović Bojadžić.

On je naveo da će svi polaznici Čavićeve akademije nastaviti da rade po njegovom programu sa trenerima iz akademije koji su raspoređeni po drugim klubovima.

Izvor: b92, Beta
Foto: Starsport