Ukus koji vraća u bezbrižno detinjstvo: Domaći kolač po receptu naših baka miluje dušu
Starinski recept za kolač sa šljivama podseća na dane detinjstva provedene u bakinoj kuhinji
Ako tražite jednostavan i ukusan kolač koji će vas podsetiti na detinjstvo, domaći bakin recept za kolač sa šljivama je pravi izbor za vas. Ovaj tradicionalni recept donosi savršen spoj sočnih šljiva i mirisnog testa koje se topi u ustima.
Recept za kolač sa šljivama – Priprema je brza i laka, a rezultat oduševljava
500 g šljiva 200 g šećera
3 jaja
100 ml ulja
200 ml mleka
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica vanilin šećera prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. Ostavite ih sa strane dok pripremate smesu za kolač. U velikoj posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte ulje i mleko, pa dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, uz konstantno mešanje, dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite pleh ili tepsiju (veličine oko 25×35 cm).
Pročitajte Omiljen kolač svih generacija – Ukus vraća u detinjstvo, poznata voditeljka otkriva kako ona sprema ovaj desert
Sipajte smesu u pripremljeni pleh i ravnomerno je rasporedite. Poređajte prepolovljene šljive po vrhu smese, sa presečenom stranom prema gore. Blago ih utisnite u smesu. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi. Pre posluživanja, po želji pospite šećerom u prahu.