Suve šljive
Svet

15 јула, 2023 11:15

By

Imate više od 50 godina? Neka suve šljlive postanu vaše omiljeno voće, evo i kako vam mogu pomoći

Suve šljive su naročito korisne za žene nakon pedesete godine, evo i zašto

1. Obnavljaju crevnu floru i sprečavaju upale

Nedavno istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje suvih šljiva obnavlja crevnu floru kod žena nakon menopauze. Istraživači su dokazali da suve šljive pozitivno utiču na širenje bakterija iz porodice Lachnospiraceae, koje važe za sabotere upalnih procesa i povezuju se sa zdravom crevnom florom. Naime, kad nema dovoljno dobrih bakterija u crevima, toksične materije odatle mogu završiti u organizmu i na taj
način se negativno odraziti na zdravlje. Kad smo već pomenuli creva, da li ste znali da su suve šljive jedan od najboljih prirodnih lekova protiv zatvora? Testirajte ih kad se sledeći put suočite s njim!

Pročitajte: Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Suve šljive

Pixabay

2. Štite od srčanog i moždanog udara

S obzirom na to da vam suve šljive mogu pomoći da snizite loš holesterol, jasno je da sprečavaju stvaranje naslaga na krvnim sudovima, ali i poboljšavaju njihovu elastičnost. One su na taj način odlične saveznice u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, ali i prevenciji srčanog i moždanog udara, kao i terapiji ateroskleroze.

Pročitajte: Preporodite stopala – Top 3 jednostavne vežbice koje zaista funkcionišu

Suve šljive

Pexels

3. Pozitivno utiču na zdravlje i gustinu kostiju

Polovina žena starijih od 50 godina pod povećanim je rizikom od osteoporoze. Suve šljive vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje i gustinu kostiju.Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da konzumiranje svega 5-6 suvih šljiva dnevno može da zaustavi napredovanje osteoporoze kod žena nakon menopauze.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Pixabay