Ostvarite svoje snove uz „Matfin“ – nikad lakše do kredita! Ekspert za finansije Dejan Matić, intervju

Osnivač firme „Matfin“ Dejan Matić (38) je naše gore list i njegova porodica dolazi iz Šapca, rođen je u Beču gde je se i školovao, a kasnije godinama i radio u bankarstvu u glavnom gradu Austrije. Za naš portal gospodinu Matiću smo postavili par pitanja…

Čime se bavi vaša firma ?

Firma „Matfin“ je specijalizovana u posredovanju konzumenata i hipotekarnih kredita, kao i za optimiziranje kredita koji već postoje. Mnogi klijenti su iznenađeni koliko na mesečnom nivou mogu da uštede pri otplati kredita. Dalje, naša firma se bavi i temama životnog osiguranja i ostalih vidova zaštite klijenata.

Šta vas čini ekspertom na polju finansija?

Nakon osam godina rada u bankarstvu, kao bankar sam se odlučio da napravim korak napred i pređem u privatnike. Banka u kojoj sam radio bavi se isključivo kreditiranjem, tako da sam za toliko godina rada u branši sklopio oko 3.100 kredita, sa ukupnim iznosom od približno 40 miliona evra. Upravo zbog toga, mogu sa razlogom da tvrdim da sam ekspert na polju kreditiranja, jer jedan prosečan radnik u običnoj banci, zaključi u mesecu 3-5 kredita sa klijentima, dok sam ja mesečno zaključivao oko 30 kredita. Uz veliko bankarsko iskustvo, u bankasrksoj branši sam odlično uvezan sa svim postojećim bankama u Austriji, što u mnogome olakšava svaki vid poslovanja.

Ko su klijenti koji traže vašu pomoć ?

To je veoma teško ograničiti, našu pomoć traže kako intelektualci, tako i obični radnici svih nacionalnosti. Meni lično je bitno da naši klijenti, sve jedno odakle oni dolaze, koji im je socijalni status ili školska sprema, sa najvećom dozom respekta posavetujemo i pomognemo da zajedničkim snagama napravimo najbolji mogući dil za njih. To je bio jedan od razloga zašto sam se odlučio da napravim iskorak u samostalni biznis.

Šta vas najčešće pitaju ?

Pitaju svašta (smeh). Šalu na stranu, počev od toga koliko dugo mora da su u radnom odnosu da bi dobili kredit, pa preko toga da imaju rešenje o zapleni i da li i tada mogu da dobiju kredit, pa sve do riziko troškova za kredite koje nisu u mogućnosti da otplaćuju. Za mnoge situacije postoji rešenje, ali ne i za sve, jer vremena u kojima su se krediti lako odobravali su daleko iza nas.

Šta su najveći problem koji se javljaju i zbog čega klienti traže pomoć od vas ?

Najčešće klijenti dolaze kod nas zbog konzumentnog kredita jer kod svoje banke nemogu da dobiju ili dobijaju mnogo manju sumu od one koja im je zaista potrebna. Na drugom mestu su klijenti koji žele da ostvare svoj san o sopstvenom domu i kući, ali taj san im nije moguće ili je teško realizovati u svojoj banci. Mnogi klijenti se obraćaju nama za pomoć jer su sa vremenom izgubili pregled ugovornih obaveza, recimo: konto u minusu, kredit kod jedne banke, kredit kod druge banke, lizing za auto, kreditne kartice „spržene“ i mnogo toga još. Naša firma i za takve složene situacije ima rešenje i našim klijentima pomažemo najbolje što možemo, samo treba da se jave.

Autor: Svetlana Nenadović Glušac

Leave A Reply