Svetsko a naše: SVET Plus vam predstavlja – Ko je Ina Lechner policajka, bodibilderka i zaštitno lice (foto)

Austrijskoj javnosti odavno su poznati lik i delo Ine Lehner (Lechner), pripadnice austrijske policije, ranije kikbokserke, a sada bodibilderke koja će u novembru ove godine braniti boje austrijske zastave na svetskom takmičenju u bodibildingu WBFF (World Beauty, Fitness and Fashion) u Londonu.

Ina Lehner je pre svega pripadnik austrisjke policije, požrtvovana i angažovana u svom poslu, sa jakom željom da pomogne slabijima i uz pomoć uniforme zaštiti nejake. Inin čvrst karakter, hrabrost i rešenost joj pomažu u tome već punih dvanaest godina.

Među našim ljudima malo je onih koji znaju da Ina Lehner ustvari naše gore list! Naime, Ina je rođena u Beču, međutim, Inin tata je iz Hrvatske a mama iz Bosne i Hercegovine, tako da Ina sasvim dobro barata našim jezikom.

Nakon mnogobrojnih kontakata sa austrijskim medijima, Ina je za portal SVET Plus po prvi put dala intervju na maternjem jeziku – i možemo vam reći da joj i to ide od ruke.

Od kada si znala da želis da budeš čuvar reda u uniformi?

Kada sam bila mala, svake večeri sa mamom sam na TV-u gledala američku seriju „Columbo“ sa Piter Falkom u glavnoj ulozi i tada sam mami govorila da jednog dana kad porastem želim da postanem Kolumbo (smeh). Fascinantno mi je bilo to kako se on bori za žrtve, i kako uz pomoć zakona može da se pomogne slabijima.

Da li ti je obuka na policijskoj akademiji teško pala?

Obuka mi uopste nije teško pala, jer kao što sam već rekla – to sam oduvijek želela da radim, a sve što se radi srcem i sa velikom željom – veoma vam lako pada.

Kako je došlo do toga da pored kik boksa, počnes da se baviš bodibildingom?

Jedan od najvećih razloga zbog kojih sam morala da prestanem sa kikboksom je bio moj posao. Možete da zamislite kako izgleda policajka u uniformi a uz to ima modro oko (smeh).

Stalno sam imala potrebu ili morala da se pravdam zašto izgledam tako kako izgledam sa modricama, ili sam bila pretučena ili sam se borila (smeh).

Od svoje četvrte godine života počela sam da se bavim raznim sportovima, kako je vreme odmicalo, morala sam da se odlučim sa kojim ću se sportom posvećeno baviti.

Oduvek su mi bili važni estetika, Lifestyle i ženstvenost. Zaljubila sam se u bodibilding iz tog razloga zato što u bodibildingu ja odlučujem kako želim da izgledam i da je sve stvar u mojoj snazi.

Drugi razlog je zato što sam počela ciljano da formiram svoje telo.

Naime, zbog teške bolesti moje majke upala sam u depresiju i bez kontrole htela da rešim probleme sa unosom velike količine hrane – što je dovelo do toga da sam počela loše da se osećam i da sam počela sebe da mrzim zbog toga.

U tom trenutaku prisetila sam se maminih reči: “Ako ti nešto ne paše – onda je tvoj zadatak da to promeniš”. To mi je pomoglo da shvatim da život leti pokraj nas, a pošto smo mi piloti u našem životu – mi sami i odlučujemo u kom ćemo smeru letiti.

Prvi put na stejdžu WBFF (World Beauty, Fitness and Fashion) sam se našla u kategoriji transformacije nakon toga što sam smršala 40 kilograma. Kada sam to uspela i našla svoju strast ženske estetike u kombinaciji sa sportom – znala sam da sam “stigla kući”.

Gledala sam sve te jake devojke i žene koje su se takmičile na “WBFF Diva Fitness” i “WBFF Diva Figure” koje su sigurnim koracima koračale po ketvolku po ugledu na šou “Victoria Secret” i bila sam oduševljena.

Uz pomoć mojih trenera Karolinom de Kampos (Carolina de Campos), koja je bila dva puta svetski šampion u kategoriji “WBFF Pro Diva Bikini” i Tidžej Hoban (TJ Hoban) koja ima titulu “WBFF Pro Fitness Model” učestovala sam po prvi put na takmičenju 2019. godine.

Na stejdž ovog prestižnog takmičenja “zakoračila” sam ili bolje rečeno – poletela sa anđeoskim krilima dizajnera Renate Masaćesi (Renata Massaccesi) sa slikom moje majke u medaljonu na lančicu oko mog vrata – to je bio moj najemotivniji trenutak u životu – jer moja mama je tada već bila među anđelima.

Da li uopšte moguće biti ženstven i baviti se bodibildingom?

Definitivno DA!

Mnogi ljudi smatraju da je bodibilding isključivo „maskulin“ ili namenjen muškarcima, ali ja sam pravi dokaz i mogu da demantujem da je to definitivno jedna velika zabluda.

Kako sam već spomenula, sve je u našoj snazi i mi smo te koje odlučujemo da li ćemo biti ženstvene ili pak otići u pravcu „maskulin“.

Ja želim da budem primer svim ženama koje bi želele da se bave bodibildingom da je on „Lifestyle“ i lepota jake žene u budućnosti. Iz tog razloga sam se odlučila za WBFF – “World Beauty, Fitness and Fashion” – jer taj vid bodibildinga omogućava da budemo ono što jesmo – žene.

Sama reč bodibilding se menja onog trenutka kad joj se doda reč “Fitness”-  jer u tom slučaju estetika dolazi do izrazaja.

WBFF je najglamurozniji i najuzbudljiviji šou u oblasti fitnesa i modelinga, gde se najbolje na svetu nadmeću jedne protiv drugih – ali sa zajedničkim ciljem – žene za ženstveni bodibilding.

Od nedavno si postala zaštitno lice “Reemotion Cosmetics by Emma Garic” – kako je došlo do te saradnje?

Ja mogu samo jedno da kažem, a to je da je reč o sudbini!

Emma i ja smo se slučajno srele u frizerskom salonu „Reemotion“ dok sam se ja fenirala,  u jednom momentu je spontano počela konverzacija. Nakon kraćeg razgovora jasno nam je bilo da se dogodio susret srodnih duša. Od tog dana smo postale nerazdvojne privatno, poslovno i u vizionarski. To objašnjavam i našim poreklom, ipak jugoslovenska krv teče našim venama (smeh).

A to kako sam ja postala zaštitno lice “Reemotion Cosmetics by Emma Garic”, najbolje je objasniti ogromnom razlikom između Federacije bodibildinga i WBFF Federacije fitnesa što se tiče estetike i fokusa atleta.

Estetika kod WBFF-a znači ne samo pokazati mišiće, već i prezentovanje ženstvenosti, glamura i lepote – a  taj celokupni paket je nepobediv i definitivno najbolja kombinacija za prezentovanje “Reemotion Cosmetics by Emma Garic”- tako da su naša vizija i moto da jaka žena današnjice mora i može da zrači iznutra prema spolja.

Sve ovo nam je u razgovoru za portal SVET Plus rekla hrabra i požrtvovana pripadnica austrijske policije, snažna i istrenirana bodibilderka, ali i lepa, nežna, karizmatična, suptilna i veoma emotivna žena – tri u jednoj –  tridesetpetogodišnja Ina Lehner.

Tekst: Svelana Nenadović-Glušac

Foto: Promo, privat & WBFF

Leave A Reply