svet

25 новембра, 2016 20:17

By

Tako obično, a tako čudotvorno: Jabukovo sirće, eliksir zdravlja i lepote

Poznato je koliko je jabukovo sirće zdravo, ali osim što može da koristi u ishrani, ono ima i značajan uticaj na lepotu.

Još u vreme starih Egipćana i Vavilonaca, jabukovo sirće koristilo se za čišćenje tela, a njegove blagodeti upotrebljavale su se i za lečenje. Postoji nekoliko korisnih stvari za koje se može koristiti jabukovo sirće a izdvojio ih je “Index portal”.

Višak kilograma

Ako želite da objavite rat masnim naslagama, koristite jabukovo sirće. Pre svakog obroka popijte čašu mlake vode u koju je dodata kašičica jabukovog sirćeta, a ono će se pobrinuti za to da se masne naslage tope. Naravno, bilo bi pametno kada bi uz ovaj tradicionalni napitak u svoj meni ubacili nešto zdraviju ishranu. Osim što otapa masnoće, jabukovo sirće ima još jednu dobru osobinu: pomaže i u čišćenju organizma od štetnih materija.

Kosa

Ukoliko koristite klasične regeneratore, evo recepta koji će  vam uštedeti novac, a  kosu dovesti do besprekornog sjaja. U 125 mililitara obične vode pomešajte kašiku domaćeg jabukovog sirćeta i dobro promešajte. Tečnost ulijte u neku praktičnu bocu i upotrebljavajte je umesto regeneratora.

Osim što je koristno za sjaj kose, jabukovo sirće je i saveznik u borbi protiv peruti. Pola šoljice jabukovog sirćeta i isto toliko vode promešajte, stavite u bocu s raspršivačem i pošpricajte po kosi. Smesu na kosi držite 15 minuta, a nakon toga isperite. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta nedeljno. Zahvaljujući tome što sirće vraća PH ravnotežu kose, rešićete se peruti.

Beli osmeh

S jabukovim sirćetom ne treba preterivati. U velikim količinama može da nagrize zubnu gleđ, ali umereno korišćenje će zube učiniti sjajnim. Malu kašičicu jabukovog sirćeta pomešajte s pola litra vode. S ovom kombinacijom nekoliko puta nedeljno isperite zube, a nakon toga ih operite s pastom za zube. Rezultat će biti iznenađujuće beli zubi.

Protiv opekotina

Jabukovo sirće je korisna stvar i u borbi protiv opekotina. Ovaj napitak podstiče ćelijsku izgradnju kože i obnavlja tkivo, pa nekoliko kapi koje ste ublažili  sa malo vode nanesite na opekotinu, kako bi pre prošla.

Probava

Ako imate problema s probavom, posluži će jabukovo sirće. Napravite napitak u koji ćete staviti jabukovo sirće, limunov sok i malo vode. Taj napitak ispijte ujutro pre doručka i vaša probava će ubrzo profunkcionisati. Naime, jabukovo sirće sadrži pektin koji sprečava zatvor.

Visoki krvni pritisak

Ako imate povišen krvni pritisak, neka vam dan počne sa kašikom jabukovog sirćeta. Kalijum koji se u njemu nalazi blagotvorno deluje na srce, a samim tim snižava visok krvni pritisak.

Bubuljice

Celog života se borite sa napadima akni, ali  vam ništa do sada nije pomoglo? Pre spavanja nanesite malo jabukovog sirćeta na vaticu i “natapkajte” po bubuljicama i one će uskoro nestati.

Najnovije na portalu Marie Claire

IZVOR: Gloria.rs

FOTO: Guliver/Thinkstock