Tikvice s mlevenim mesom
bakina kujna

October 16, 2022 13:45

By

Tikvice s mlevenim mesom – specijalitet od povrća i mesa kakav još niste probali

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Tikvice s mlevenim mesom – prste ćete polizati
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 4 veće tikvice
* 800 g mešanog mlevenog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 veće jaje
* 5 kašika prezli
* 2 kašike seckanog peršuna
* mleveni biber
* ulje

* so

Pročitajte: Svinjski file sa pečurkama u testu – Recept kojem će se cela porodica radovati

Tikvice s mlevenim mesom

Foto: Svetlana Belić

Za preliv:
* 100 ml soka od paradajza
* 400 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašika pirea od paradajza
* 200 g kačkavalja

Priprema:
1. Vrhove tikvica odseći, pa sredinu iseći na kolutove debljine 1 cm.
Posoliti ih i ostaviti po strani.
2. Za pripremu fila u vanglici sjediniti mešano mleveno meso, sitno isečeni
crni luk, pasirani beli luk, mlevenu papriku, jaje, prezlu, peršun, mleveni
biber i malo soli po ukusu. Sastojke dobro umesiti rukom.
3. Od mesnog fila oblikovati manje kuglice veličine oraha.
4. Kolutove tikvica ocediti od tečnosti i prebrisati kuhinjskim ubrusom.
Kolut tikvice prekriti kuglicom i poklopiti drugim kolutom, te blago
spljoštiti. Postupak ponavljati oblikujući četiri gomilice od tikvica i mesnih
kuglica.
5. U tespiju sipati malo soka od paradajza, pa ubaciti u nju naslagane
kolutove tikvica i mesa. Preliti ih mešavinom pavlake za kuvanje i
paradajz pirea. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok povrće i tikvice ne
budu pečeni.
6. Pred kraj pečenja jelo izvaditi iz rerne, posuti ga rendanim kačkavaljem
i vratiti da se dopeče. Tikvice sa mlevenim mesom su spremne za vaš nedeljni ručak!

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić