Tiramisu sa borovnicama
bakina kujna

October 9, 2022 13:45

By

Idealan recept za miholjsko leto – Tiramisu sa borovnicama

Tiramisu sa borovnicama – letnji dezert za tople jesenje dane

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Tiramisu s borovnicama – čuvena poslastica s dodatkom svežeg bobičastog voća
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min
pečenje: 40 min

Sastojci
Za koru:
* 3 jajeta
* 3 belanceta
* 100 g šećera
* 100 g oštrog brašna
* 30 g gustina

* 1 kašičica praška za pecivo
* 30 g putera

Za preliv:
* 200 ml vode
* 2 kašičice nes kafe
* 3 kašičice šećera

Pročitajte: Bledske kremšnite – slatkiš kojem ćete se uvek sa osmehom vraćati

Tiramisu sa borovnicama

Foto: Svetlana Belić

Za fil:
* 3 žumanceta
* 50 g šećera
* 125 ml mleka
* 500 ml slatke pavlake
* 300 g krem sira
* 50 g šećera u prahu
* 10 g želatina u prahu
* 100 g borovnica

Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore jaja i belaca sjediniti sa šećerom, pa umutiti
mikserom.
2. Ubaciti mešavinu oštrog brašna, gustina i praška za pecivo, pa sastojke
sjediniti na najmanjoj brzini. Puter otopiti i prohladiti, pa varjačom
umešati u smesu.
3. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega
smesu za koru. Peći je na 180°C oko 40 minuta. Pečenu koru poprečno
preseći na tri dela.
5. Za pripremu fila u činiji umutiti žumanca i šećer. Posebno sjediniti
mleko sa 125 ml slatke pavlake i zagrevati do ključanja. Izmaći s ringle, pa
sipati u masu od žumanaca i mešati dok se sastojci ne povežu. Nadalje
smesu kuvati na pari neprekidno mešajući žicom dok se blago ne zgusne.
6. Preostalu slatku pavlaku umutiti mikserom u mekšu kremu, dodati šećer
u prahu i krem sir, pa izmiksati. Sipati ohlađenu kremu od žumanaca i sve
zajedno umutiti.
7. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubrii. Otopiti ga
na umerenoj temperaturi i ostaviti da se prohladi, a zatim ga sjediniti sa
nekoliko kašika fila i sve zajedno umešati u ostatak fila.
8. Ključalom vodom preliti nes kafu i šećer, pa dobijenom smesom
poprskati kore.
9. Preko prve kore naneti polovinu fila i utisnuti polovinu borovnica. Prekriti drugom korom i postupak filovanja ponoviti. Tiramisu sa borovnicama ostaviti da se stegne, a zatim premazati umućenim šlagom.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić