Lagani desert za prave sladokusce: Čuvena poslastica bez jaja i šećera, s jednim posebnim sastojkom, gotova za 10 minuta (recept)
Tiramisu u čaši postaće vam omiljeni desert
Bogata italijanska kuhinja nudi mnoge specijalitete i poslastice, a tiramisu nije izuzetak. Kremast i ukusan, tiramisu vrlo rado prave i naše domaćice, jer je veoma jednostavan za pripremu.
Tiramisu u čaši – Kremasti zalogaj koji će vas oduševiti
Jednostavan i lak recept za čuveni tiramisu koji možete pripremiti za samo dvadesetak minuta i servirati u čašama. Potrebno vam je samo pet sastojaka za ovaj osvežavajuć i ukusan kolač koji će svi voleti.
Ukoliko možete koristite jaču instant kafu za potapanje piškota (Nesspresso), ali ukoliko pri ruci imate bilo koju Ness kafu ili Jacobs i one će biti sasvim dovoljne.
Sastojci koji su vam potrebni da bi pripremili tiramisu u čaši:
1 i po slatka pavlaka od 250 ml (1 za kolač i pola za ukrašavanje)
4 i po kašike šećera ili ekvivalent stevie
500 gr mascarpone sira
200 ml instant kafe, ohlađene
36 piškota
Priprema:
U veću činiju sipajte mascarpone sir i 3 kašike šećera. Promešajte kašikom dok se ne sjedine. Nemojte preterivati sa mešanjem da se sir ne bi proredio. Ostavite sa strane.
U drugu činiju sipajte jednu slatku pavlaku i kašiku šećera ili stevie i umutite mikserom dok ne postane čvrst šlag.
Dodajte umućenu slatku pavlaku siru i lagano pomešajte kašikom dok ne dobijete kompaktnu smesu.
U šolju sipajte jednu kašiku instant kafe i malo vruće vode pa promešajte dok se kafa ne rastopi. Dolijte oko 200 ml hladne vode. Promešajte dobro pa lagano prespite u dublji tanjir.
Da biste sastavili kolač u čaši, uzmite piškotu i potopite je kafu pa je stavite na dno čaše, uzmite drugu, prepolovite je pa je potopite i stavite sa strane prve, tako da imate prekriveno dno. Kašikom uzmite miks sira i slatke pavlake pa napravite jedan sloj preko piškota. Postupak ponovite još dva puta.
Umutite pola slatke pavlake sa pola kašike šećera dok ne dobije čvrst šlag. Sipajte ga u kesu ili tubu za ukrašavanje i stavite zvezdasti nastavak. Ukrasite kolače i pospite kakaom, po želji.
Ovako napravljen tiramisu se može čuvati u frižideru dva do tri dana.