Torta pijani Isidor
bakina kujna

January 7, 2023 13:45

By

Iz riznice recepata naših baka: Kremasta i sočna poslastica sa orasima, torta pijani Isidor (recept)

Torta pijani Isidor – kremasta i sočna poslastica

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Torta pijani Isidor – sočna čokoladna torta bogato filovana orasima
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 150 g šećera
* 150 g putera
* 1 kašika kakaoa
* 1 kašičica praška za pecivo
* 120 g mlevenih oraha

* 70 g brašna
Za fil s orasima:
* 350 g mlevenih oraha
* 7 kašika šećera u prahu
* 1 vanil-šećer
* 100 ml vode
* 100 ml ruma
* nekoliko kašika pekmeza od malina

Pročitajte: Recept naših baka koji vraća u detinjstvo – Pita sa makom na malo drugačiji način

Torta pijani Isidor

Foto: Ženja Aćimović

Za čokoladni fil:
* 4 jajeta
* 8 kašika šećera
* 1 vanil-šećer
* 100 g čokolade
* 250 putera

Za glazuru:
* 150 g čokolade
* 5 kašika ulja

Priprema:
1. Za pripremu kore, umutiti puter sa šećerom i žumancima. Dodati
mlevene orahe i prosejano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Posebno
umutiti šam od belanaca i pažljivo umešati u smesu. Sipati u kalup za toru
(prečnika 24 cm) koji je obložen papirom za pečenje. Peći na 200°C oko
20 minuta.
2. Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. Posebno izmešati
mlevene orahe sa šećerom u prahu, pa preliti rumom i vodom. Fil naneti
preka pekmeza.
3. Za čokoladni fil umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari. Na kraju
dodati izlomljenu čokoladu i promešati da se rastopi. Kad se fil prohladi
umešati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha.
4. Staviti tortu u frižider da se ohladi, a zatim je preliti glazurom od
čokolade i malo ulja.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović