Trikovi u kuvanju svet novine svet portal
Svet

July 26, 2024 11:45

By

Spremite jela kao profesionalni kuvari: Ovi trikovi će vam olakšati kuvanje, a hrana će biti mnogo ukusnija

Trikovi u kuvanju učiniće vaša jela ukusnijim

U proseku potrošimo oko 6 i po sati nedeljno na pripremanje hrane i kuvanje. Međutim, samo svaka treća osoba zaista uživa u kuvanju. Razloga za to, naravno, ima mnogo, ali vodeći je taj što nismo zadovoljni hranom ili što nam smeta sam proces pripreme hrane. Da bismo vam olakšali, donosimo vam nekoliko dobrih saveta kako da vam jela budu ukusnija.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

getty images

Trikovi u kuvanju – Male promene čine veliku razliku

Savremana žena mora da uskladi dosta toga – posao i karijeru, porodicu, vreme za sebe, vreme provedeno u kuhinji. Iako zvuči kao nemoguća misija, uz dobru organizaciju sve se može postići, a važan deo te ogranizacije su svakako i razni kulinarski trikovi.

U želji da postanete kuvarica bez premca, ovi trikovi u kuvanju će vam pomoći da pripremite jela kao najveštiji kuvar.

Uvek savršena testenina

Za kuvanje testenine, koristite lonac kapaciteta 6 litara. U to sipajte vodu da pokrije 3/4 šerpe da testenina ne bude lepljiva i prekuvana. Ako servirate testeninu sa sosom, nikada ne dodajte ulje u vodu jer će ono prekriti testeninu i sos se neće upijati. Najvažnije pri kuvanju testenine koju ćete poslužiti uz sos je da uvek kuvate oko 2 minuta manje nego što piše u uputstvu na pakovanju, jer će je ljuti sos ionako dalje “kuvati”.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

YelenaYemchuk/Getty images

Još bolja topla čokolada

Ako volite slatkiše i redovno ih pečete, onda znate da je trik većine ljudi sa čokoladom da doda prstohvat soli. Tako je i sa pripremom tople čokolade. Da bude savršeno, posolite. Neće ga uopšte “posoliti”, ali će ga ipak učiniti slatkijim. Razlog je jednostavan – so tera naše receptore za ukus da rade aktivnije, pa se slatki ukus pojačava.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

Lilechka75/Getty Images

Kremasti paradajz sos

Iznenadili biste se koliko ljudi misli da je dovoljno pire paradajz baciti u šerpu, zagrejati i poslužiti uz, na primer, kuvanu govedinu. Međutim, priprema pravog „paradajz sosa” nije mnogo komplikovanija od toga. Sve što treba je da na maslinovom ulju na laganoj vatri propržite očišćeni luk isečen na pola dok ne pocrni sa jedne strane, dodajte paradajz (pasiran, u tubi ili svež, kada je sezona) i dinstajte oko 20 minuta. Kada se dovoljno redukuje, dodajte puter koji će neutralisati kiselost škampa, a sos učiniti mekim, svilenkastim i kremastim.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

karandaev/Getty images

Priprema ribe

Kako biste izbegli da prilikom prženja ribe, ulje prska na sve strane, u zagrejano ulje stavite malo soli i brašna. Riba pečena na roštilju biće ukusnija i imaće rumeniju koricu, ako je posle svih priprema pospete brašnom. Postoji način da zamrznuta riba izgubi taj specifičan ukus smrznute hrane i da povrati svoju svežinu, ukoliko je odmrzavate u mleku.

Pročitajte Najzdraviji ručak tokom paklenih temperatura – Ima samo 3 sastojka, smatra se lekom za srce

Smrznuto riblje meso se nikako ne sme potpuno odmrznuti, jer stajanjem na vazduhu gubi od svog kvaliteta. Zato ribe treba odmrznuti tek toliko, da, ako su prilepljene jedna za drugu, mogu da se odvoje.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

Angelika Heine/Getty images

Priprema piletine

Pileće meso biće belo, sočno i meko ako se premaže limunovim sokom pre nego što se stavi da se prži. Takođe, biće sočno ako se pre stavljanja u pećnicu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova. Pečeno pile biće ukusnije ako ga prvo dobro posolite, pobiberite, poprskate sokom od jednog limuna i ostavite da stoji pre pečenja nekoliko časova. Takođe, dok je još toplo, prelijte ga belim vinom,kožica će ostati sočna i ukusna.

Trikovi u kuvanju svet novine svet portal

gbh007/getty images

AUTOR: Svet

IZVOR: jutarnji list.hr

FOTO: getty images