Spremite jela kao profesionalni kuvari: Ovi trikovi će vam olakšati kuvanje, a hrana će biti mnogo ukusnija
Trikovi u kuvanju učiniće vaša jela ukusnijim
U proseku potrošimo oko 6 i po sati nedeljno na pripremanje hrane i kuvanje. Međutim, samo svaka treća osoba zaista uživa u kuvanju. Razloga za to, naravno, ima mnogo, ali vodeći je taj što nismo zadovoljni hranom ili što nam smeta sam proces pripreme hrane. Da bismo vam olakšali, donosimo vam nekoliko dobrih saveta kako da vam jela budu ukusnija.
Trikovi u kuvanju – Male promene čine veliku razliku
Savremana žena mora da uskladi dosta toga – posao i karijeru, porodicu, vreme za sebe, vreme provedeno u kuhinji. Iako zvuči kao nemoguća misija, uz dobru organizaciju sve se može postići, a važan deo te ogranizacije su svakako i razni kulinarski trikovi.
U želji da postanete kuvarica bez premca, ovi trikovi u kuvanju će vam pomoći da pripremite jela kao najveštiji kuvar.
Uvek savršena testenina
Za kuvanje testenine, koristite lonac kapaciteta 6 litara. U to sipajte vodu da pokrije 3/4 šerpe da testenina ne bude lepljiva i prekuvana. Ako servirate testeninu sa sosom, nikada ne dodajte ulje u vodu jer će ono prekriti testeninu i sos se neće upijati. Najvažnije pri kuvanju testenine koju ćete poslužiti uz sos je da uvek kuvate oko 2 minuta manje nego što piše u uputstvu na pakovanju, jer će je ljuti sos ionako dalje “kuvati”.
Još bolja topla čokolada
Ako volite slatkiše i redovno ih pečete, onda znate da je trik većine ljudi sa čokoladom da doda prstohvat soli. Tako je i sa pripremom tople čokolade. Da bude savršeno, posolite. Neće ga uopšte “posoliti”, ali će ga ipak učiniti slatkijim. Razlog je jednostavan – so tera naše receptore za ukus da rade aktivnije, pa se slatki ukus pojačava.
Kremasti paradajz sos
Iznenadili biste se koliko ljudi misli da je dovoljno pire paradajz baciti u šerpu, zagrejati i poslužiti uz, na primer, kuvanu govedinu. Međutim, priprema pravog „paradajz sosa” nije mnogo komplikovanija od toga. Sve što treba je da na maslinovom ulju na laganoj vatri propržite očišćeni luk isečen na pola dok ne pocrni sa jedne strane, dodajte paradajz (pasiran, u tubi ili svež, kada je sezona) i dinstajte oko 20 minuta. Kada se dovoljno redukuje, dodajte puter koji će neutralisati kiselost škampa, a sos učiniti mekim, svilenkastim i kremastim.
Priprema ribe
Kako biste izbegli da prilikom prženja ribe, ulje prska na sve strane, u zagrejano ulje stavite malo soli i brašna. Riba pečena na roštilju biće ukusnija i imaće rumeniju koricu, ako je posle svih priprema pospete brašnom. Postoji način da zamrznuta riba izgubi taj specifičan ukus smrznute hrane i da povrati svoju svežinu, ukoliko je odmrzavate u mleku.
Pročitajte Najzdraviji ručak tokom paklenih temperatura – Ima samo 3 sastojka, smatra se lekom za srce
Smrznuto riblje meso se nikako ne sme potpuno odmrznuti, jer stajanjem na vazduhu gubi od svog kvaliteta. Zato ribe treba odmrznuti tek toliko, da, ako su prilepljene jedna za drugu, mogu da se odvoje.
Priprema piletine
Pileće meso biće belo, sočno i meko ako se premaže limunovim sokom pre nego što se stavi da se prži. Takođe, biće sočno ako se pre stavljanja u pećnicu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova. Pečeno pile biće ukusnije ako ga prvo dobro posolite, pobiberite, poprskate sokom od jednog limuna i ostavite da stoji pre pečenja nekoliko časova. Takođe, dok je još toplo, prelijte ga belim vinom,kožica će ostati sočna i ukusna.