Sahranjena kraljica Elizabeta
Svet

9 Septembra, 2022 10:00

Preminula kraljica Elizabeta II: Ovako će izgledati sahrana, datum je poznat

Umrla kraljica Elizabeta, palata tuguje

Kraljica Elizabeta II (96) preminula je juče u Balmoralu u Škotskoj.

Krajica Elizabeta preminula je danas u zamku Balomoral. Kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London – sopštila je Bakingemska Palata. To znači da njen sin Čarls postaje novi kralj.

Pročitajte: Tužan kraj leta – Kraljica Elizabeta u teškom stanju, najbolji lekari stigli u zamak u Škotskoj

70 godina dostojansteno i časno predstavljala svoju naciju – Preminula kraljica Elizabeta

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala naslednica prestola. Elizabeta je nasledila presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano je sledeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Pročitajte: Tajna čuvana 90 godina – Kako je kraljica Elizabeta u ranom detinjstvu dobila nadimak Lilibet

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je izrodila četvoro dece – prinčeva Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta Druga ponela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarh na svetu i najdugovečnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju, piše HELLO!

Sahrana kraljice Elizabete II biće po svim protokolima

Nema sumnje da će Elizabetin ispraćaj biti događaj godine u Britaniji. Baš kao što je to bila nedavna proslava njenog platinastog jubileja. Smrt je proglašena kodom „Londonski most je pao“, a sahrana će biti održana za deset dana. Svaki detalj je već isplaniran. U danima uoči sahrane, novi kralj krenuće na put po zemlji kako bi primio izraze saučešća.

Pročitajte: Rukavicama skrivala istinu – Otkriveno od koje stravične bolesti boluje Elizabeta, boja njenih ruku sve govori (foto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Tokom operacije “Jednorog” kraljičino telo biće prebačeno iz Balmorala u Edinburg specijalnim vozom. Na svakoj stanici dočekaće je radnici hitne pomoći i vojnici. Ukoliko to ne bude moguće zbog vremenskih uslova, telo će biti prevezeno avionom.

Po dolasku u Edinburg, kovčeg će prvo biti položen u palatu Holirud, a zatim prenet u katedralu Svetog Džila, gde će biti održana služba u prisustvu članova porodice. Kraljičino telo potom će biti prebačeno u London, vozom, koji će na svakoj stanici dočekivati počasna straža.

Pročitajte: Tužan kraj leta – Kraljica Elizabeta u teškom stanju, najbolji lekari stigli u zamak u Škotskoj

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Petog dana kovčeg će stići u London, u Bakingemsku palatu, u kojoj je Elizabeta II provela skoro ceo svoj radni vek. Nakon toga biće prebačen u Vestminstersku opatiju, gde će narednih pet dana građani moći da se oproste od voljenog monarha.

Sahrana će biti državna. Služba u Opatiji završiće se dvominutnim ćutanjem u celoj zemlji. Kada se London oprosti od nje, kovčeg će biti prenet u zamak Vindzor, a večna kuća kraljice Elizabete biće Kapela Svetog Džordža u dvorskom kompleksu, gde su sahranjeni i njen suprug Filip, otac i majka.

Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: HELLO!

FOTO: Guliver Getty Images