scandal

February 17, 2020 08:30

By

Šaban Šaulić – odlazak legende! Pre godinu dana smo izgubili kralja narodne muzike!


Srbija je 17. februara izgubila kralja narodne muzike Šabana Šaulića, koji je iza sebe ostavio zavidan opus pesama koje se pevaju širom regiona, pa čak i na drugim kontinentima.

Niko nije ni slutio da se Šaban neće živ i na nogama vratiti sa nastupa u Nemačkoj, a teška saobraćajna nesreća koštala je života legendarnog pevača.

Subota, 16. februar – dan pred strašnu tragediju

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić u Nemačku se zaputio u subotu ujutru, na dan kada je trebalo da ima nastup u Bilefeldu. U Nemačku je otputovao avionom sa svojim prijateljem, muzičarem Mirsadom Kerićem i kumom Slobodanom Bobanom Stojadinovićem. U avionu je sreo još nekoliko kolega: Seku Aleksić, Maju Berović, Dragana Kojića Kebu. Seka je otkrila da je Šaban u avionu sve vreme bio nasmejan i da joj je priznao da jedva čeka da se vrati kući kako bi se odmorio. Kako je ispričao pevačev kum, Slobodan Stojadinović, nakon nastupa koji je završen u pola četiri ujutru su otišli na spavanje i napravili dogovor da on probudi Šabana u 6:15 da krenu na aerodrom. Kako je rekao, pevač je bio nervozan i zamerio prijatelju što ga nije probudio tri minuta ranije.

Nedelja, 17. februar – dan stravične tragedije

Iz hotela, Šaban se sa prijateljem i kumom uputio kolima auto-putem ka aerodromu. Na deonici puta u okolini Bilefelda, kod mesta Gitersloh, automobilom su usporili zbog situacije na putu. U tom trenutku na automobil u kom se nalazio pevač naleteo je drugi automobil i pri velikoj brzini se zakucao u njih! “Seat” se od siline udarca zakucao u bankinu, a automobil je gotovo potpuno bio smrskan.

Kako su pisali nemački mediji, Turčin Alsin Levent, vozač koji je upravljao putničkim vozilom koji je udario u automobil u kojem se nalazio Šaban, išao je brzinom većom od 180 kilometar na čas. Levent je bio pod dejstvom alkohola i bez vozačke dozvole je upravljao automobilom marke “mazda”, koji nije u njegovom vlasništvu. Dan nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su život izgubili Šaban i Mirsad, nemački sud je izdao nalog za njegovo hapšenje.

Dve verzije Šabanove smrti – misterija koja je uzburkala javnost

Prva verzija bila je da je Šaulić nakon saobraćajne nesreće sam izašao iz kola bez vidljivih povreda, bio svestan i govorio, ali ga lekari na licu mesta nisu razumeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo, da ga steže u grudima i da mu se stanje pogoršavalo. Pojurili su ka njemu, ubrizgali mu sredstvo za uspavljivanje, a pevač je zaspao. Ubrzo je na lice mesta stigao i helikopter koji je došao da pevača preveze što pre do najbliže bolnice. Šabana su smestili u bolnicu ”Stedischer krankenhaus” u Bilefeldu. Nakon što je Šaban primljen u bolnicu pojavile su se informacije da su ga reanimirali više od dva sata, međutim, pevač se više nije probudio. U medijima su se tada pojavile priče da su Šabana nehotice usmrtili lekari kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, pa čak i da je na njega izvršen atentat. S druge strane, nemački lekari objavili su da smatraju da je pojas u automobilu od siline udarca zategao pevača ne mestu gde je došlo do pucanja aorte, te da pevač nije izdržao i dočekao neophodnu operaciju koja bi mu spasila život.

Darko Lazić i Marina POBEGLI! Pukla BRUKA u Brestaču!

Vojin Ćetković pod stresom! Nakon priče o razvodu i padanja u nesvest, bračni par rešio da se opusti!

Nemačko tužilaštvo je donelo naredbu da se detaljno ispitaju sve okolnosti tragedije, kao i da se utvrdi tačan uzrok pevačeve smrti. Prema prvobitnom izveštaju lekara pevač je preminuo od posledica pucanja srčane aorte, ali kako se ovakav nezgoda prema nemačkom zakonu tretira kao visok pravni slučaj, nemačke vlasti donele su odluku da se svakom detalju posveti velika pažnja, jer s obzirom na to da je Šaban i kola izašao bez vidljivih povreda trebalo je proveriti detaljno uzrok smrti.

Šabanov vozač i muzičar Mirsad Kerić preminuo je u bolnici u Nemačkoj 18. februara usled teških povreda glave koje je zadobio u nesreći, dok je jedini preživeli u automobilu smrti Šaulićev kum Slobodan Boban Stojadinović.

Rezultati obdukcije stigli 21. februara

Obdukcija tela pevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je 21. februara u Institutu za sudsku medicinu u Belefeldu, a nemačka policija saopštila je da je kralj narodne muzike preminuo od posledica teškog sudara, koji se dogodio 17. februara. Nema naznaka da je Šaban Šaulić preminuo zbog povreda ili drugih okolnosti koje nisu vezane sa saobraćajnom nesrećom – piše u nalazu, dok je policija navodila da “obdukcioni nalaz nije u suprotnosti sa povredama koje su nastale u saobraćajnoj nesreći, kao i da nema nikakvih naznaka da Šaulić nije imao sigurnosni pojas”.

Šaban Šaulić sahranjen je 22. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sahrani je prethodila komemoracija u Skupštini grada Beograda kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi. Šaban je na večni počinak ispraćen pesmom “Ne plači dušo”, koju su odsvirali harmonikaši.

AUTOR: SCANDAL!

FOTO: SCANDAL, PRINTSCREEN