svet

October 7, 2013 11:20

By

Živela sa čeličnim plućima: Provela 61 godinu u vazdušnoj komori

marta mejson 2

Marta Mejson bila je hrabra žena iz Latimora u Severnoj Karolini koja je čak 61 godinu provela u komori zbog dečije paralize.

Naime, u septembru 1948. godine u Latimoru se pojavila epidemija dečije paralize, od koje je tada preminuo Martin rođeni brat Gaston Mejson u svojoj trinaestoj godini. Nakon tri dana i ona je bila zaražena, te je godinu dana provela po bolnicama, a zatim je puštena kući sa “čeličnim plućima” kada su joj doktori predvideli da će živeti još oko godinu dana.

marta mejson

U dokumentarnom video klipu, koji je postavljen za vikend na internet, Marta kaže da joj je život u komori bio normalna stvar i da nije puno razmišljala o tome. Ona je uspela tako da živi sve do 2009. godine, kada je napunila 71 godinu i preminula.

Uprkos svemu, ova žena imala je volju za učenjem pa je zahvaljujući upornom učenju kod kuće diplomirala na “Wake Forest” univerzitetu, gde je studirala engleski, političke nauke i književnost. POred toga, uz pomoć kompjutera, koji je beležio sve što ona kaže, uspela je i da napiše knjigu “Breath: Life in the Rhythm of an Iron Lung”, o životu sa “čeličnim plućima”.

http://youtu.be/Fpxbu6GlC9E

Izvor: Kurir