zorica brunclik
Svet

28 Januara, 2022 20:00

Život piše romane! Surova istina detinjstva Zorice Brunclik!

Jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše Jugoslavije, a sada i Srbije Zorica Brunclik snimila je više od 50 ploča i prodala ih u tiražu od preko od petnaest miliona primeraka.

zorica brunclik

ATA/IMAGES

Zahvaljujući specifičnom glasu, ekscentričnom modnom stilu i hitovima koji traju , Brunclikova skoro pet decenija uživa nesmanjenu pažnju medija i publike. Bila je jedna od omiljenih pevačica dva jugoslovenska predsednika — Josipa Broza Tita i Slobodana Miloševića, i, uz Silvanu Armenulić i Lepu Brenu, prva u narodnoj muzici koja je identitet „kafanske pevačice“, „pevačice narodne muzike“, transformisala u „muzičku zvezdu“.

Pročitajte: Zorica Brunclik podelila zlato, nekretnine i ostale dragocenosti!

Ali uspeh na estradnom nebu nije lako izgraditi, pogotovo ako potičete iz siromašne porodice. O tome svedoči i neverovatna životna priča Zorice Brunclik koja je uspela da iz onog lošeg i teškog izvuče snagu i ispiše istoriju naše narodne muzike.

IVAN VUČIĆEVIĆ

Detinjstvo Zorice Brunclik

Naime, u braku koji nije potrajao dugo jer nije imao srećan početak a ni srećan kraj, rodili su se Zorica i njena tri mlađa brata. Kada je Brunclikova napunila dve godine, njeni roditelji su se razišli. Otac iz ugledne beogradske porodice, plave krvi, uživao je u bogatstvu, ali deca su ostala da žive sa majkom Zlatijom u siromaštvu.   Majčina plata u smederevskoj ciglani bila je bedna. Zorica joj je za ručak u ciglanu nosila hleb i flašu vode, a para nije bilo ni da se najedu, a kamoli da kupe školski pribor. Zorica pamti kako je u školi gumicom brisala napisano kako bi dobila “čiste” strane i pisala ponovo, jer nove sveske se nisu mogle kupiti.

-Majka je radila najteži posao koji je mogao da se radi u ciglani. Sećam se da je jedno jaje delila na nas četvoro. Uvek sam se pitala kako to da njeno jaje izgleda puno u tiganju. Onda mi je objasnila da stavi brašno i sodu bikarbonu. Ubijali smo se od toga, a jeli smo ga sa hlebom. Ne postoji ništa čega bih volela da se setim iz tog perioda, što ne znači da ga se stidim –rekla je Brunclikova i dodala da joj je majka kupovala tri broja veće cipele kako bi imala šta da obuje naredne tri godine.

Zorica-Brunclik

Ivan Vučićević

Savet koji joj određuje sudbinu

Kako je beda u njenoj porodici bivala sve veća, odlučila je da posluša savet tada već uspešnog pevača na estradi Bore Spužića Kvake. Njena baka se družila sa Kvakinom majkom, a Zorica je kao dobar đak često pomagala Kvakinoj ćerki da uradi domaći. Kvaka je Zoricu jako voleo i bolelo ga je što žive u takvom siromaštvu, pa joj je jednog dana rekao:  „Slušaj, sine, ajde ti u pevačice, da pomogneš svojoj porodici i sebi. I da se ne mučiš, jer ti imaš talenat!“

U vreme kada Zorica počinje da se bavi pevanjem beogradska estrada delila se na pevače za kafanu i za estradu. Ona je krenula težim putem. I danas pamti kako se najviše obradovala ručku koji joj je na radnom mestu sledovao uz platu.

Imala sam hranu,čitavu porciju za sebe – iskreno je ispričala situaciju Zorica koja je do tada svaki obrok delila na četiri jednaka dela.

Za to vreme, porodica njenog oca kupala se u luksuzu, koji je i Zorica okusila kada ju je tata na nekoliko meseci iz Smedereva odvodio u Beograd kod babe i dede. Brunclikovi su posedovali mnogo toga u Beogradu, ali je ona od tog bogatstva dobila samo prezime. Majka ju je pak, od prvih dana učila da nikad ne izgbi ponos. Zorica je kasnije priznala, da misli kako ju je upravo taj ponos godinama sputavao u nekim životnim odlukama i uticao na put njene karijere.

Zorica Brunclik

Bojan Vuković

Prvi honorar

Koliko je teško živela u detinjstvu najbolje svedoči i njeno priznanje šta je uradila sa prvim zarađenim parama. Umesto da kao svaka devojka kupi haljine i kozmetiku, ona je sa svojom majkom otišla po hranu

-S mamom sam otišla u najnoviju robnu kuću i za sav novac smo kupile hranu, pa smo kući došle u dva prepuna taksija. Namestili smo slavski sto, na koji smo stavile sve što smo donele, i toliko smo se prejeli… Kada sam došla do većih para, napravila sam majci i rođenom bratu Ljubivoju po kuću – ispričala je Zorica svojevremeno i dodala da su se svi toliko prejeli da su danima posle toga bolovali.

Pročitajte: Poslednji pozdrav Karleuše svojoj najvećoj ljubavi: „Čekaj me!“

 

AUTOR: SVET

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ/BOJAN VUKOVIĆ/ATA/IMAGES