

10 najskupljih specijaliteta na svetu
Da li pravilo da ne treba mešati posao i zadovoljstvo važi u slučaju kada je reč o poslovnim putovanjima? Jedno od najlepših iskustva je upoznavanje novih kultura, te prilikom rezervacije sobe u hotelu, razmotrite mogućnost da, nakon što uspešno obavite posao, ostanete bar jedan dan duže koji ćete posvetiti razgledanju grada. Prva destinacija, u takvim trenucima često su lokalni restorani.
Međutim da li ste nekada razmišljali da su u mestima koja ste posetili ili to planirate, nastala neka od najskupljih jela na svetu?
Online servis za naručivanje hrane Donesi.com, pripremio je listu od deset najskupljih jela sveta, koja se mogu naći na vašem tanjiru možda već prilikom sledećeg putovanja. Jedino pitanje je da li ste spremni da za neka od ovih jela izdvojite i nekoliko hiljada evra?
10. Pečurke “Matache” – 1000 dolara
Reč je o pečurkama koje se mogu naći u Aziji i Severnoj Americi, ali ne tako lako, jer su obično sakrivene ispod opalog lišća u šumi, što ih čini retkom vrstom.
9. Krofna – 1000 dolara
Ovu krofnu kreirao je kuvar Frenk Tidzejk, a ona sadrži krem sir, goji bobice i manju količinu belih tartufa.
8. Omlet – 1000 dolara
Svi znamo da je lako pripremiti običan omlet, ali u američkom hotelu “Park Meridien” omletu se dodaje meso jastoga, kao i 10 grama kavijara, što ga čini posebnim specijalitetom. Međutim, izgleda da ovo jelo nije toliko popularno, jer je u toku jedne godine samo dvanaestoro ljudi naručilo ovaj omlet.
7. Porcija goveđeg bifteka – 2800 dolara
U Hiogu (Japan) potrebno je izdvojiti 2800 dolara kako biste dobili ovaj goveđi biftek. Za izuzetan ukus ovog bifteka, zaslužna je činjenica da se kravama od kojih se dobija meso daje pivo i svakodnevno bivaju masirane veoma pažljivo. Osim toga, govedina je preporučljiva u ishrani zbog visokog sadržaja omega 3 i 6 masnih kiselina.
6. Prepeličja jaja punjena kavijarom i rendanim belim tartufima – 3200 dolara
Ovo je jedno od omiljenih jela pevačice Nikole Šerzinger.
5. Pica Rojal 007 – 4200 dolara
Ova pica je stvorena za fanove filmova o Džejms Bondu i sadrži meso mariniranog jastoga u konjaku, kavijar, paradajz sos, pršutu, dimljeni losos, divljač i prekrivena je jestivim 24-karatnim zlatnim pahuljicama. Nažalost, ova pica se ne dostavlja na kućnu adresu iako je bilo dosta takvih molbi.
4. Desert sa crnom lubenicom i sladoledom – 6100 dolara
Crne lubenice su veštački stvorene i gaje se samo na ostrvu Hokaido u Japanu. Njihovu visoku cenu određuje čvrstina i svežina.
3. Desert sa dinjom i sladoledom – 22872 dolara
Kao i u prethodnom desertu, ni u ovom sladoled ne određuje ovako visoku cenu, već to čini posebna vrsta dinje koju gaji samo mali broj vlasnika restorana u svetu.
2. Predjelo sa kavijarom Almas – 25000 dolara
Pravi se od izuzetno retke vrste kavijara koji se može naći samo u Iranu. Ovaj kavijar naći ćete na meniju svega pet restorana u svetu, kao i u prodavnicama “Caviar House & Prunie” u Londonu, gde se prodaje u kutiji od 24-karatnog zlata.
1. Pasta sa belim tartufima Alba – 176000 dolara
Ova vrsta tartufa nije laka za gajenje. Testenina posuta belim tartufima je spremljena u u jednom od najluksuznijih restorana u Dubaiju „Nobu“ specijalno za investitora iz Hong Konga i njegovu suprugu.