svet

mart 24, 2014 18:30

By

Moja planeta, moja pravila: Đakonije Filipa Ćirića u „Satu za našu planetu“!

Filip Ciric 2

Filip Ćirić, jedan od najboljih srpskih kuvara i sudija B92 serijala „Moja kuhinja, moja pravila“, jedan je od ovogodišnjih ambasadora akcije „Sat za našu planetu“ koju će u Srbiji 29. marta s početkom u 20:30 časova, na sat vremena, po šesti put, organizovati WWF – Svetski fond za prirodu.

Filip smatra da svaki pojedinac može učiniti mnogo: „Svi možemo dati mali doprinos planeti. Počnite od sitnih, svakodnevnih navika – od smanjenja upotreba kesa, pa do kupovine hrane od lokalnih uzgajivača“.

Filip Ciric 1

Filip već 20 godina gradi svoje iskutsvo u raznim poznatim restoranima Srbije. Ako ste ikada bili u restoranu Homa na Dorćolu, gde je šef i vlasnik, sigurno ste se zapitali ko je genije koji stoji iza svih delicija u vašem tanjiru. U pitanju je Filip Ćirić, trenutno najaktuelniji kuvar u regionu.

Strast prema kuvanju, kako kaže Filip, datira još od detinjstva. Iako se nije obrazovao u “skupim, inostranim školama za kuvare”, njegovi recepti, uglavnom nastali iz glave, apsolutno pariraju onima iz opusa najpoznatijih svetskih kuvara.

„U našem restoranu često odgovaramo upitima za hranu bez mesa. Gostima se sviđa ideja da pored osnovne ponude u meniju mogu imati savršeno ukusan obrok i bez mesa, kao i da sirova hrana nudi poseban doživljaj obroka“, kaže Filip i dodaje da će u pkviru akcije „Sat za našu planetu“, restoran Homa na Dorćolu, organizovaće romantičnu večeru uz sveće. Kao i obično, najlepše stvari se dešavaju u mraku!

Za romantične duše koje žele da se priključe akciji iz svog doma, Filip predlaže recept za salatu sa homoljskim sirom.

Skripavac

Recept: 

“Škripavac”- zapečen koziji sir na krostinima sa senfom i medom u mix salati sa orasima i grožđicama

Odaberite što više različitih vrsta salata.

Napravite krem od senfa i meda: 2 kašike senfa, 1 kašika meda, par kapi vinskog sirćeta, so i biber po ukusu.

Za dresing za salatu je potrebna supena kašika slatkog aćeta iz Modene i 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu. Umešati sve žicom za mućenje da bi postigli kremasti preliv.

20 grama oraha isušiti u rerni na 80 stepeni – peći 5 minuta. Suvo grožđe potopiti u slatkom kuvanom vinu sa karanfilićem na par minuta da nabubri.

Autor: Life Content
Foto: Dragana Paramentię/Restoran Homa