

Pobednici „MKMP“ Zorica i Simo: Nismo imali konkurenciju u takmičenju
Pobednici prvog kulinarskog šou programa televizije B92 „Moja kuhinja, moja pravila“, su Zorica Marković i Simo Marić, bračni par iz Slankamena. Simo i Zorica su pokazali veliko kulinarsko umeće i nadmašili svih 14 parova koji su se od februara takmičili za nagradu vrednu 50.000 evra. Oni su u finalu takmičenja bili bolji od Bojane i Marije, tj. ekipe Munze-Banjica, prestigavši ih sa dva poena. Konačan skor je bio 80:78.
Zorica u prvom intervjuu posle finala, za portal B92 kaže da je pobedi doprinelo njeno višegodišnje iskustvo u pripremi raznih jela, vešta ruka, ali napominje da je i sreća imala veliku ulogu. Ipak, dodaje da joj u kuhinji nema ravne!
Kakav je osećaj osvojiti ovako vrednu nagradu?
-Najiskrenije još uvek ne verujem da se to desilo. Svaki put kad pomislim da smo mi osvojili nagradu ja se naježim i zaista još uvek ne mogu da poverujem u to!
Koj par je, po vama, bio najveća konkurencija?
-Sigurno ću zvučati vrlo neskromno, ali ja sam to sve vreme takmičenja govorila: nisam videla da Simo i ja imamo konkurenciju u ovom takmičenju. Ne kažem da tu nema dobrih i talentovanih kuvara, ali mnogi od njih su ograničili svoju kulinarsku veštinu na spremanje skupih jela. Danko i Džordž su na primer bili ograničeni samo na spremanje ribe, mesa, kineske kuhinje, a desert skoro niko ne ume da pravi. Niko nije kompletan kuvar. To sam i ranije isticala, da treba umeti od ničega napraviti nešto, ta vičnost se u kuhinji stiče iskustvom, a ja ga na sreću imam. Godinama sam živela u inostranstvu, putovala sam mnogo i tamo sam mnogo toga naučila. Mada je i veliku ulogu imala i sreća da zablistamo kad je trebalo, istakla je Zorica, dodajući da joj je odluka “strašnog suda” da oni budu izbačeni baš teško pala.
Kako ocenjujete sudije Njegoša i Filipa?
-Strogi su, ali pravični. Njegoš je bio malo strožiji jer radi u inostranstvu gde su aršini dosta drugačiji. Tamo je sve na mnogo većem nivou. Ja sam svojevremeno radila u Nemačkoj u restoranu sa četiri Mišelinove zvezdice i znam kako je to. Ali su uvek bili dobronamerni. Gostujuće sudije su uvek bile blaže.
Nagrada je tu, da li možda planirate da otvorite svoj restoran?
-Možda, ali svakako ne odmah, novac ću iskoristiti za vraćanje kredita. Možda ne bih otvorila restoran, već kiosk sa kvalitetnom hranom koju pripremam i nama kod kuće. Radila sam u mnogim restoranima i kafanama i vrlo dobro znam šta se i kako sprema. Jedno piše u meniu, a u kuhinji je druga priča. Ja svoje mušterije svakako ne bih tako tretirala, već bi jeli nešto što bih i ja sama volela da pojedem, rekla je Zorica odlučno za kraj našeg razgovora.
Izvor i foto: B92