
„Gadosti“ iz svetskih restorana: Neobični ili grozni specijaliteti?!
U luksuznim svetskim restoranima često se mogu naći neobična jela, ali ponekad mogu da budu i zaista grozna. Evo koje „gadosti“ se služe u nekima od njih.
Insekti su bogati proteinima, ali koja količina proteina bi bila dovoljna da vas neko ubedi da pojedete bube? Restoran „Arhipelag“ u Londonu služi salatu koja se sastoji od prženih skakavaca i cvrčaka, pomešanih sa spanaćem. Košta oko 9,5 evra.
Poznati restoran „Noma“ u Kopenhagenu od 2010. godine je četiri puta zaredom proglašen najboljim restoranom na svetu. Zemlja i pržena mahovina karakterističan su obrok u ovom restoranu.
Najpoznatije jelo u „Heston Blumenthal“ restoranu je kaša od puževa. Gosti ovog restorana u Berkširu mogu da biraju i puževe pržene na masti patke, a jelo košta „samo“ 277 evra.
Pored raznih drugih stvari koje su nama neobične, a karakteristične su za kinesku kuhinju, u jednom restoranu u Kini može se naručiti i supa od ptičjeg gnezda. Pljuvačka ptica daje poseban ukus ovoj supi, kažu kuvari, a ukoliko je supa napravljena od „naročito dobrog gnezda“, može da košta i do 1.880 evra.
U restoranima u Kambodži moguće je naručiti jelo pod nazivom „A-Ping“, odnosno pohovane tarantule. S obzirom na to da paukovi sami po sebi nemaju baš neki ukus, obično se mešaju sa lukom ili začinima.
Ipak, verovatno postoji dobar razlog zbog kog su se baš ova neobična jela našla na meniju poznatih svetskih restorana?!
Izvor: Mondo
Foto: Ilustracija