svet

septembar 29, 2014 21:30

By

Zagristi ili uramiti? Čokolada u najkreativnijim oblicima

coko1

Čokolada je poslastica koja se dobija mešanjem kakao mase s većom ili manjom količinom šećera, a na tržište najčešće dolazi u obliku pločica. Ime potiče iz vremena kada se čokolada više pila kao napitak, a od reči „Xocóatl“ ili „chocolatl“ (xoco, što znači gorko i atl, voda), od čega se dalje proširila po drugim indoevropskim jezicima, pa je ušla u engleski kao „chocolate“, nemački „Schokolade“, francuski „chocolat“.

Pretpostavlja se da su Olmeci još pre 2.600 godina kuvali čokoladnu smesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u aprilu je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tokom kojeg bi se prinosile životinjske žrtve i delili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Meksiku su potvrđena slična slavlja.

Plod drveta kakaovca (lat. Theobroma cacao ili hrana bogova) daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade – to je kakao (u astečkom cacaotl), neugledna biljka što raste u tropskoj šumi od južnog Meksika do Amazona.

Čokolada je prošla dugi put od prvog pojavljivanja u čvrstoj formi u Evropi početkom 19. veka. Danas brojni poslastičari prave prava umetnička dela od čokolade.

coko23 coko2 coko3 coko5 coko6 coko7 coko8 coko9 coko10 coko11 coko12 coko13 coko14 coko15 coko16 coko17 coko18 coko19 coko21

Izvor i foto: 021.rs