
Zagristi ili uramiti? Čokolada u najkreativnijim oblicima
Čokolada je poslastica koja se dobija mešanjem kakao mase s većom ili manjom količinom šećera, a na tržište najčešće dolazi u obliku pločica. Ime potiče iz vremena kada se čokolada više pila kao napitak, a od reči „Xocóatl“ ili „chocolatl“ (xoco, što znači gorko i atl, voda), od čega se dalje proširila po drugim indoevropskim jezicima, pa je ušla u engleski kao „chocolate“, nemački „Schokolade“, francuski „chocolat“.
Pretpostavlja se da su Olmeci još pre 2.600 godina kuvali čokoladnu smesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u aprilu je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tokom kojeg bi se prinosile životinjske žrtve i delili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Meksiku su potvrđena slična slavlja.
Plod drveta kakaovca (lat. Theobroma cacao ili hrana bogova) daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade – to je kakao (u astečkom cacaotl), neugledna biljka što raste u tropskoj šumi od južnog Meksika do Amazona.
Čokolada je prošla dugi put od prvog pojavljivanja u čvrstoj formi u Evropi početkom 19. veka. Danas brojni poslastičari prave prava umetnička dela od čokolade.
Izvor i foto: 021.rs