svet

novembar 12, 2014 12:13

By

Povratak u sedamdesete: Ljubav i radost u svim čulima u restoranu „Sugar and Spice“

_L_24031

„Sugar and Spice“ je restoran koji za inspiraciju ima srećno vreme sedamdesetih godina dvadesetog veka, šarenilo pop-arta, naivnost i sreću koju donose rolšule i hranu koja se objedinjuje pod sloganom „Volimo brzo (spremljenu) hranu, ali ne volimo brzu hranu“ ili „We like food fast and not fast food“. Uz DJ-jeve i ozvučenje koje su koristili Roling Stonsi, kao i disko kugle i jedistveni enterijer, možete da uđete usred dana u neki sasvim drugačiji film…Toliko različit od svega što ste do sada doživeli.

Potvrda ovog koncepta i potpuno novog brenda u ugostiteljstvu i entertejmentu je izvoz u regionu, počevši od Hrvatske.

_L_24054

Tvorac koncepta je Slobodan Bobi Vuković. Svoj impozantni CV formirao je u Londonu: učestvovao je u stvaranju nekoliko popularnih mesta u Londonu, koja posećuju A list i high class celebrity:‚‚ Pop’’ – za Eric You, jednog od najvećih svetskih bankara. Osmislio je „Opium“ u Londonu, kreirao prvi meni za legendarni londonski „HakaSan“, radio kao regionalni direktor za „Style in the city“ (Babushka, Bed bar, Naylon)m, učestvovao u emisiji na nacinalnoj engleskoj televiziji „Channel 5“ kao celebrity londonski barmen, radio za Rodžera Mura kao direktor u njegovom restoranu „Hush“…

Snimio je i ploču, „Mad Mud, disco“. Ovaj zanimljivi konceptualni ugostitelj je, takođe i muzički producent i ekstremni sportista, a u Srbiji je do sada kreirao „Supermarket“, „Intergalactic Diner“, „Sugar and Spice“….

Kada ga upitate šta je bila inspiracija za „Sugar and Spice“ on odgovara:
„Ljubav prema koktelima i dobroj i pametnoj zabavi…Vreme 70′-ih, zato što je to bilo vreme pop arta i veselih boja i zvuka. Ljudi su bili srećniji. Odatle ideja za rolšule, da se vrate… Pokušaj promocije sreće bez puno para…“, kaže on.

_L_24068

 

Za dobru hranu u restoranu zadužen je kuvar Sem Veldheer, Holanđanin, koji je poznat kao tvorac Supermarket – koncepta… Radio je za Mišlenove restorane sa pet zvezdica i sa najpoznatijim kuvarom iz Holandije, koji danas ima TV kanal – Pieerre Wind-om.

Na pitanje o konceptu hrane i zašto baš palačinke, on odgovara sloganom:
– „Volimo brzo (spremljenu) hranu, ali ne volimo brzu hranu“ („We like food fast and not fast food“). Treba mnogo vremena da se spremi ova hrana koju dobijete za 10 -15 minuta od poručivanja. Neka mesa se mariniraju i po 48 sati u posebnim marinadama, jer pored palačinki imamo i najraznovrsnije ražnjiće i salate –
kaže Sem. Ovaj svetski poznat kuvar veruje da hrana mora da ostavi utisak ne samo u stomaku, već i u glavi. Zato je bitan ukus, šta sa čime ide, boje i struktura.

_L_24066

„Sugar and Spice“ je „pancake house“ sa internacionalnom fusion kuhinjom kreiranom oko palačinki, vafli i puter palačinki. U ponudi su slatke i slane kreacije kao i glavno jelo salate i spikes (ražnjići) sa raznim vrstama mesa, povrća i sireva. Kompletan koktel bar sa najpopularnijim klasičnim koktelima i kreacijama kuce je na raspolaganju gostima. Alkoholni i bezalkoholni napici, sporo ceđeni sokovi i voćni blendovi su, takođe, u njihovoj ponudi. Služe se i najpopularnija vina iz celog sveta sa akcentom na region u okruženju.

Tokom čitavog dana, od 13 časova do kraja radnog vremena, nastupaju „resident old school disco“ dj-evi sa specijalnim gostovanjima superstar dj-va vikend danima kao i nedeljnim branch programom “Sundae DJ Jam Sessions”. U planu je i izdavanje istoimenog vynil-a (ploče), CD-a i online MP3 dowload-a za goste.

_L_24184

U planu su gostovanja poznatih sportista u ulozi disc jockey-a uz pomoć fonda B92. Tih dana će se naplaćivati ulaz i sav prihod od ulaznica će biti doniran u dobrotvorne svrhe kroz pomenuti fond.

Osim pomenutih stvari izdvajaju se i po jedinstvenom načinu usluge. Njihove konobarice služe na rolšuama. One su “Sweeties” ekipa, imaju imena na poslu i na njih se odazivaju. Zovu se Coco, Dolce, Chilly, Honey, Ginger, a brojevi su im poslenje dve cifre godina u koje se vraćamo. Sedamdesete i osamdesete… Između primanja i služenja porudžbina jure se po prostoru i izvode trikove na rolšuama.

Takođe, u procesu je i osnivanje sportskog društva za razvoj i popularizaciju roler derbija u Srbiji. Njihov tim je prvi i jedini, za sada, roler derbi tim u Srbiji i uz pomoć Red Bull-a će gostovati u drugim zemljama i ugošćavati druge timove kod nas.

_L_24272

Barmeni praktikuju pravljenje pića “flair bartending” stilom – akrobatsko spravljanje pića.

Ambijent je nesvakidašnji – Ukupna dužina šanka je preko 50 metara, sa isto toliko barskih stolica. Sala je ogromna i prostire se na preko 500 metara kvadratnih, a ima 150 sedećih mesta. U okviru koktel bara nalazi se DJ pult od stakla koji “lebdi” u vazduhu opremljen najsevremenijom opremom za puštanje muzike kao i upravljanjem svetlom i svetlosnim efektima. Arhitekta koji se potpisuje na idejno rešenje je Miško Trpković i njegov studio Domaa. Ozvučenje koje je u lokalu deo je ozvučenja koje su Roling Stonsi koristili na poslednjoj evropskoj tuneji, što znači da je zvuk odličan.

_L_24045

U okviru objekta nalazi se i prodavnica rolšua na četri točka sa preko 30 različitih modela.

„Full size roller derby“ teren biće izgrađen na proleće u okviru letnje bašte.

Do tada koncept pametne zabave i pametne hrane, uz enterijer i rasvetu, kao i zvuk koji vas vodi daleko od sivila i inspiriše novom energijom i ukusima. Ljubav i radost u svim čulima.

_L_24262

_L_24026

_L_24201

Autor: Life Content