svet

март 19, 2015 11:28

By

Šta ste izabrali, kafu ili čaj: Pročitajte koji napitak ima blagotvornije dejstvo

179289243
Otkad postoje kafa i čaj, ljubitelji tih napitaka u večitoj su dilemi. Koji napitak je bolji i zdraviji? Koji nas zaista bolje budi ujutro? Saznajte šta je nauka otkrila…

Oba napitka smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Kafa i čaj sadrže iste hranjive materije koje samo mogu da pomognu vašem srcu. Naučnici iz Holandije dokazali su da umerena konzumacija oba napitka može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Primera radi, osobe koje su pile šest ili više šolja čaja dnevno imale su 36 odsto manje šanse da pate od neke srčane bolesti od osoba koje su pile manje od jedne šolje dnevno. S druge strane, oni koji su pili tri do šest šoljica kafe imali su 45 odsto manje šanse da će oboleti od istih bolesti od onih koji su pili manje od jedne.

Kofein poboljšava pamćenje

U ovom slučaju nema razlike između čaja i kafe, ali dobro je znati da kofein ne samo da će vas obdariti energijom i razbuditi, nego ima više dugoročnih benefita. U kafi i čaju (pogotovo crnom čaju) kofein pomaže čak i kod pamćenja.

S druge strane, kofein u čaju i kafi ublažava Alchajmerovu bolest kod žena. Mozak žena koje piju tri do šest šolja čaja dnevno izgubio je manje bele materije u starijoj dobi, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta starenja iz Baltimora.

180413026
Kafa smanjuje rizik od pojave Parkinsonove bolesti, pogotovo kod muškaraca

Kafa ne pomaže samo vašem mozgu, nego i telu. Portugalski naučnici otkrili su direktnu povezanost između konzumacije kafe i šanse za razvoj Parkinsonove bolesti. Umerena konzumacija, tačnije dve do tri šoljice dnevno, mogu kod muškaraca da smanje razvoj ove bolesti za 25 odsto.

Kafa i čaj su bogati antioksidantima i hranjivim materijama

Bez obzira šta vam je draže, znajte da su oba napitka dobar izbor. Za početak, oba sadrže antioksidante koji vežu slobodne radikale, pa ćete duže ostati mladi. Takođe, antioksidanti su na prvoj liniji borbe protiv raka.

Napitak s kofeinom smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Iako se nivo šećera u krvi podiže neposredno posle konzumacije kofeina, istraživanja su pokazala da je to nadoknađeno prisutnim antioksidantima koji poboljšavaju osetljivost na insulin i automatski smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. To, svakako, zavisi i od toga koliko šećera dodajete u napitak.

455070097


IZVOR: net.hr

FOTO: guliver/thinkstock