svet

март 26, 2015 15:01

By

Pet namirnica koje štete probavi i uzrokuju zatvor

hleb

Zatvor je vrlo neugodna pojava o kojoj ne volimo da govorimo. Ali reč je o probavnoj smetnji koja može da uzrokuje brojne komplikacije poput hemoroida, nadutosti i grčeva. Želite li da se rešite ove neugodne pojave, saznajte koje namirnice dodatno pojačavaju zatvor.

1. Hleb

Hleb je napravljen od pšenice ili raži koja sadrži fruktane – teško svarljive ugljene hidrate. Ponekad telo ne može u potpunosti da iskoristi ove sastojke zbog čega ostaju nesvareni u crevima i razvijaju bakterije koje uzrokuju gasove. Isto tako, hleb često sadrži i gluten, protein koji kod sve više ljudi izaziva probavne tegobe i zatvor.

2. Čokolada

Umereno konzumiranje tamne čokolade deluje pozitivno na naše telo. Ona popravlja raspoloženje pa je vrlo snažan antioksidans.

Ali veće količine ove slatke napasti kod osoba koje imaju problema sa zatvorom mogu dodatno da zakomplikuju i otežaju stvar. Ona usporava proces probave i opušta mišiće odgovorne za kontrakciju tokom probavnog procesa.

cokolada

3. Keks i čips

Rafinirani ugljeni hidrati poput kolača, torti i većine krekera i čipsa sadrže malu količinu vlakana koja su potrebna za izbalansiranu probavu i obilje masnoća koje su teško svarljive.

Upravo takav sistem nije prijatelj vaše probave i zato bi osobe s probavnim smetnjama i one koje pate od zatvora trebalo da ih izbegavaju

4. Banane

Banana je vrlo zdrava namirnica bogata vitaminima i mineralima. Ali, isto tako, osobe s problematičnom probavom trebale bi da budu oprezne s njihovom konzumacijom.

Banana treba da se jede zrela, odnosno u trenutku kada njena žuta kora dobije smeđe mrlje. Nezrela, odnosno tvrđa banana sa zelenilom na kori može da uzrokuje težak zatvor.

banana

5. Mlečni proizvodi, jaja i meso

Mlečni proizvodi poput sireva, pavlake i mleka siromašni su vlaknima pa sadrže veće količine masnoća koje osobe s probavnim smetnjama vrlo teško vare.

Isto vredi i za jaja i crveno meso. Izbegavajte ili smanjite unos ovih namirnica ili ih kombinujte uz velike količine povrća i drugih namirnica bogatih vlaknima.


IZVOR: zadovoljna.hr

FOTO: guliver/thinkstock