
Ljubitelji čipsa, ovo je za vas: Otkriveno zašto volimo hrskavu hranu
Istraživanje objavljeno u časopisu Flavour pokazalo je da na našu percepciju hrane kao ukusne utiču i zvukovi.
Čarls Spens, profesor sa univerziteta Oksford, objašnjava da su analizom mnogih studija došli do zanimljivih rezultata – zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.
Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvesno procenjuju i to koliko nam je ona ukusna.
Istraživači univerziteta u Lidsu sproveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da npr. hrskavost pržene slanine takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu. „Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija je pokazala da je jako bitna i tekstura hrane i taj specifični zvuk njenog drobljenja„, objasnili su istraživači.
Nauka je takođe pokazala da menjanje zvukova hrane može uticati na našu percepciju o njenoj privlačnosti, zato nam se više sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.
Spens objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je sveža.
Dodaje da bi se prehrambena industrija mogla usmeriti na eksperimentiranje s tim zvukovima u budućnosti.
Da nas zvuk hrskave hrane čak i zasmejava, dokaz za to pogledajte OVDE