
Pita od kestena i džema od kajsija
Potrebno je (za četiri osobe):
250 g brašna, 160 g maslaca, 2 kašike pavlake, 1/2 kašike sode bikarbone, malo soli, 2 jajeta, 100 g šećera, 250 g kuvanog i oguljenog kestena, 2 kašike džema od kajsije, kašika vode.
Priprema:
1. Od brašna, maslaca, pavlake, te polovine šećera i sode bikarbone napravite testo za pitu. – Stavite ga u prozirnu foliju i ostavite najmanje pola sata da odstoji u frižideru.
2. U međuvremenu, pripremite nadev tako što ćete umutiti žumance, preostali šećer i kesten.
3. Od belanaca napravite sneg i lagano ga pomešajte s nadevom od kestena.
4. Testo podelite na dva dela. Jedan deo razvucite oklagijom i stavite u prethodno podmazan pleh. Viljuškom izbockajte testo.
5. Stavite nadev i prekrijte ga drugom polovinom testa, koju ste razvili u oblik kruga (možete napraviti klasičnu mrežu).
6. Pecite oko 40 minuta na 190 stepeni Celzijusovih, dok testo ne dobije lepu boju.
7. Zatim pripremite glazuru od kajsija tako što ćete džem s jednom dodatom kašikom vode grejati sve dok ne postane tečan, te premažite pitu.
Još zanimljivih poslastica i ukusnih recepata pogledajte na portalu Lepota i zdravlje