svet

мај 4, 2015 16:05

By

Kratak vodič za napojnice: Koliki bakšiš ostaviti u kojoj zemlji?

tip

Lepo je nagraditi konobara posle dobre usluge, ali da li je to baš uobičajeno i potrebno uraditi u svakoj zemlji? Na napojnicu se u svetskim zemljama sasvim drugačije gleda. Neki će se, ako je ne dobiju uvrediti, dok će drugi ukoliko je dobiju biti uvređeni. Da ne biste pogrešili s napojnicama, evo kratkog vodiča.

Francuska

U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 – 15% od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se „bakšiš“ ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj da taksistu nagraditi sa 10%.

Italija

U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste izrazito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu sa 5 evra ako ostajete sedam dana.

tips1

Španija

Kad jedete napolju, potrudite se da ostavite10 – 15% viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska

U restoranima barem 10%, a smatra se vrlo nepristojnim ako odete bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od evra, a u taksijima kao i u Španiji.

Amerika

Posle ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 – 20% jer su plate konobara vrlo niske, i praktično oni stvarno žive od napojnica. Nosaču prtljaga se daje dolar – dva po odnesenom kuferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15%.

Kina i Japan

Ovde napojnice ne postoje – davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10%, a takođe nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom


IZVOR: punkufer

FOTO: guliver/thinkstock