

Bakalar sa sotiranom blitvom
Sastojci:
blitva, soja sos, đumbir, pomorandža, zvezdani anis, med, bakalar, ćurekota, susam, čičoka, sojina pavlaka.
Priprema:
1. Blitvu stavimo na roštilj i, čim vidimo da počinje da pušta sok, okrenemo je na drugu stranu (sve zajedno traje petnaest sekundi!).
2. Potom, četkicom, tu blitvu premažemo terijaki sosom.
3. Terijaki sos, koji koristimo za karamelizovanje raznih namirnica, dobijamo tako što kombinujemo soja sos, đumbir, sok i koru od pomorandže, vrlo malo zvezdastog anisa. Sve te sastojke povežemo medom.
4. Odrezak svežeg bakalara, ispečen na grilu, takođe premažemo terijakijem i pospemo ćurekotom i susamom.
* Ćurekot je vrsta divljeg kima, a budući da je redak začin, u arapskim zemljama se koristi samo u prazničnim danima, kad se stavlja na peciva. Veoma dobro se slaže sa pšeničnim i ukusima zelenih biljaka, kao i maslinovim uljem.
5. Osnovu preliva čini čičoka, korenasta biljka koja podseća na artičoku, a čiji je ukus sličan semenkama suncokreta. Čičokin koren je veoma tvrd, pa se dugo kuva (prethodno se odstrani kora).
6. Skuvane čičoke sameljemo zajedno sa sojinom pavlakom, uz dodatak kikiriki putera.
Ostale zanimljive kulinarske čarolije možete pogledati OVDE.