svet

jun 7, 2015 12:40

By

Oprezno! Ovo su zemlje u kojima se turisti najčešće otruju hranom

ThinkstockPhotos-hrana putovanja

Zemlja u kojoj se turisti najčešće otruju hranom je Španija, zatim slede Turska i Egipat, pokazala je anketa koju je sprovela britanska firma „Slejter end Gordon“ (Slater and Gordon).

Lista najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mestima napravljena je na osnovu anketa o broju turista otrvovanih hranom na turističkim proputovanjima, prenosi britanski list „Ekspres“.

Anketa sprovedena na uzorku od 2.000 turista pokazala je sledeće:

Na prvom mestu po broju trovanja je Španija, gde je čak 30 odsto ispitanika moralo da „trči“ u toalet zbog neispravne hrane.

Na drugom mestu gde je 15 odsto turista bilo otrovano hranom je Turska, dok se na trećoj poziciji našao Egipat sa 13 odsto.

Četvrto i peto mesto najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mestima sa 12 odsto slučajeva trovanja su Grčka i Francuska.

Na šestom mestu sa osam odsto zabeleženih slučajeva trovanja hranom na putovanju je Italija, sedmo i osmo mesto sa sedam odsto turista koji su imali stomačne probleme zbog konzumiranja loklne hrane su SAD i Indija.

Deveto i deseto mesto sa šest odsto turista sa lošim iskustvom sa lokalnom hranom su Maroko i Tajland.

Istraživanje je pokazalo da je svakom četvrtom ispitaniku jedan od glavnih faktor za odabir turističke distinacije kvalitet lokalne hrane, podrazumevajući pod tim i higijenu prilikom njenog spremanja.

Polovina vegetarijanaca je na putovanju bila prevarena u pogledu sadržine servirane hrane, a 37 odsto je videlo meso u svom „vegetarijanskom“ obroku.


IZVOR: agencije

FOTO: guliver/thinkstock