
Teleći perkelt kao savršeni ručak
Potrebno je:
– 600 g teletine od buta, 1 koren bele zeleni, 1/2 glavice celera, 3 kašike pirea od paradajza, 1 dl biljne pavlake, 5 dl juneće supe, 30 g parmezana, 1 limun, so, biber
Za prilog:
– 800 g krompira, 3 čena belog luka, 50 g putera, 150 ml slatke pavlake, 1/2 veze vlašca, so, biber
Priprema:
1. Teletinu iseći na kocke, koren celera i bele zeleni izrendati na krupno, a koru limuna na sitno rende.
2. Na malo ulja propržiti izrendan celer i belu zelen, pa kad omekša, dodati teletinu, pire od paradajza i koru limuna te dinstati na umerenoj temperaturi dok teletina ne omekša, uz povremeno dolivanje juneće supe.
3. Pred kraj kuvanja umešati biljnu pavlaku i parmezan, pa začiniti po ukusu.
Prilog:
1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti ga u slanoj vodi.
2. Obaren krompir ispasirati i sjediniti sa puterom i biljnom pavlakom, dodati sitno seckan beli luk i vlašac pa začiniti po ukusu.
3. Gotov teleći perkelt servirati uz prilog od krompira.
Više recepata za ukusna jela možete pogledati OVDE.