
Šest jako dobrih razloga da navalite na borovnice
Slatke ljubičaste bobice prava su riznica zdravlja, odličan su izvor vitamina C i imaju više antioksidanta od bilo kog drugog voća. Brojna istraživanja su pokazala da pomažu kod mršavljenja, izvrsne su za očuvanje zdravlja srca, a i najbolji su prijatelj zdrave probave.
S razlogom se nazivaju superhranom jer imaju i do tri puta više antioksidanata, koji pomažu u prevenciji različitih vrsta karcinoma, od ostalih vrsta voća. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, što znači da pomažu u probavi i smanjuju apetit. Ljubičaste bobice odlična su prevencija i od bolesti koje se javljaju u starijoj životnoj dobi poput Alchajmerove, srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma, tvrde naučnici. Smatra se da je tajna ljubičastog voća u spoju njihovih polifenola koji štite od štetnih učinaka gvožđa, a koji mogu dovesti do oštećenja ćelija ako prolaze kroz probavni sistem u pogrešnom obliku.
U 100 g borovnica nalazi se oko 84 posto vode, 0,74 g belančevina, 14,49 g ugljenih hidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana, a ta količina ima svega 57 kalorija. Sjajan su izvor vitamina C, a bogate su još kalijumom, kalcijumom i fosforom. Sveže borovnice prepoznaćete po tamnoplavoj boji i „magličastoj“ površini, a za razliku od drugog bobičastog voća, teže se kvare pa u frižideru mogu stajati i do dve nedelje.
Sprečavaju urinarne infekcije
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da borovnice poput brusnica sadrže posebne sastojke koji sprečavaju multuplikovanje bakterija u bešici. Zbog toga su izvrsne u sprečavanju zaraze bakterijom ešerihija koli, koja uzrokuje većinu urinarnih infekcija.
Prepune su antioksidanata
Naučnici američkog Ministarstva poljoprivrede obavili su istraživanje na 100 različitih vrsta voća i povrća, a ono je pokazalo da divlje i kultivisane borovnice imaju daleko najveću količinu antioksidanata, boraca protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne bolesti, među kojima su najopasniji karcinomi.