

Šta da kuvate danas? Entoni Bordejn preporučuje…
Čuveni šef kuhinje, autor popularnog televizijskog serijala i nekoliko knjiga, konačno je objavio i kuvar, pod nazivom „Recepti braserije Les Halles“. Izdvajamo iz njega recept koji je pravi klasik francuske kuhinje. Vreme je da naučimo da pripremamo ovo jelo kao da smo rođene Parižanke.
Pre nego što pređemo na recept, da pomenemo i sledeću veoma važnu informaciju: izdavač knjige „Booking“ pripremio je poklon za tri čitateljke „Lepote i zdravlja“. Kako da učestvujete u našem kreativnom konkursu, potražite OVDE.
Salade Niçoise
Sastojci:
– 2 kašike/28 g soli (još malo za začinjavanje)
– 170 g haricots boranije (okrugla zelena boranija), očišćene
– 4 mala mlada crvena krompira, čišćena četkom
– 1 čen belog luka, oljušten i blago zgnječen
– 6 kašika/84 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 3 kašike/42 ml sirćeta od crnog vina
– crni biber
– 1 glavica zelene salate puterice, oprane, osušene, bez spoljnih listova i sa unutrašnjim listovima pokidanim na pola
– 1 zelena babura, očišćena od semenki i iseckana na tračice debljine 3 mm
– 8 inćuna (skupi, beli bi bili najbolji), oceđenih, ispranih, osušenih krpom (4 iseći na četvrtine)
– 100 g niçoise maslina, očiščenih od koštica
– 4 zrela duguljasta paradajza, isečena uzduž na četvrtine
– 340 g kvalitetne konzervirane tunjevine u maslinovom ulju
– 4 tvrdo kuvana jaja, oljuštena i isečena uzduž na četvrtine