

Ishranom protiv demencije i Alchajmera: Namirnice za bolje pamćenje
Ne možete da se setite prave reči ili imena nekog poznanika? Ne brinite, memorija počinje da slabi od sredine tridesetih godina života, ali nikada nije kasno da je „popravite“. Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i lekovitih biljaka pozitivno utiču na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju.
Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava posle pedesete godine života, ali u poslednje vreme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak hemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lekova, emotivni problemi (stres, depresija).
Pročitajte i… 10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!
Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utiče ishrana. Dok neke namirnice obezbeđuju dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, druge imaju suprotno dejstvo i treba ih izbegavati.