svet

mart 24, 2016 11:03

By

Vreme je za rotkvice: 10 razloga da ih jedete svaki dan

Rotkvice su pravi vesnici proleća. Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom – rotkvice su prave vitaminske bombe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Rotkvice su bogate vlaknima, vitmanom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam.

Pročitajte i… Saveznici vitke linije: 10 najboljih prolećnih namirnica

Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili prosto grickajte dok gledate televiziju, i na taj način ubrzajte vaš metabolizam. U nastavku pogledajte 10 dobrih razloga zašto bi trebalo da jedete rotkvice svakodnevno.

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke, velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke. Nakon kupovine, odstranite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, to može prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.



IZVOR: lepotaizdravlje.rs, i.k.