

Jelovnik Novaka Đokovića sve šokirao! Pitaju se kako je uopšte živ!
Da bi postao najbolji teniser na svetu Novak Đoković je učinio sve što je bilo u njegovoj moći.
Jelovnik Novaka Đokovića sve šokirao!
Uradio je baš sve kako bi poboljšao svoje nastupe na terenu. Operisao devijaciju nosa da bi poboljšao disanje, menjao ishranu…
– Oduvek sam imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, poput blage verzije astme. Od sedme godine gušio sam se noću. S godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Tada sam se susreo sa biofidbek terapijom. Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah – rekao je Nole jednom prilikom.
– Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla – rekao je Novak i dodao da je njegova porodica u početku bila zabrinuta.
Slavni teniser je na kraju otkrio kako izgleda njegov jelovnik.
– Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari.