Kulinarske tajne svet portal svet Getty images
Svet

jun 5, 2024 17:00

By

Tajne vrhunskih kuvara: Ove namirnice nikad ne idu u vreo tiganj

Kulinarske tajne za pečenje hrane su pred vama

U nekim slučajevima je preporučljivo početi sa pripremom jela na hladnom tiganju kako bi hrana bila mnogo ukusnija. Magazin „Srećna žena” krije brojne savete, a u novom broju otkriva koje to namirnice ne treba ubacivati u zagrejan tiganj…

Kulinarske tajne u vezi toga kako se peče hrana su pred vama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

Kulinarske tajne – Ovu hranu ne stavljajte na vreo tiganj

1. Crni i beli luk

Obično se proprže, ali problem je u tome što brzo zagore. Zato ih ne treba ubacivati u vreo tiganj, već u hladan, a onda ga postepeno zagrevati. Temperatura treba da bude tolika da se ne opečete kad stavite prst u tiganj. Nakon što luk omekša, tiganj se sklanja s vatre.

2. Slanina

Savršen doručak za mnoge ljude predstavlja kombinaciju jaja i hrskave slaninice. Međutim, jeste li znali da slaninu nikako ne treba ubacivati u vrelo ulje ili mast? Ako to uradite, visoka temperatura će učiniti da sva masnoća ostane na slanini, koja neće biti hrskava, već više gumena. Zato je najbolje da slaninu ubacite u hladan tiganj i tek onda uključite ringlu. Postepeno zagrevanje dovešće do toga da postane hrskava, a da istovremeno malo-pomalo ispušta mast u tiganj. To znači da će biti hrskavija, a mast vam se neće slivati niz bradu tokom jela!

Kulinarske tajne svet portal svet

Getty images

3. Začini i začinsko bilje

Ako ih postepeno zagrevate, aroma će biti intenzivnija, bez obzira na to da li ih u tiganj ubacujete zajedno sa uljem ili bez njega. Kad budu spremni, odložite ih sa strane i dodajte jelu na kraju. Isto važi i za orašaste plodove i semenke koje po receptu treba propržiti. Ukoliko ove sastojke stavite na vreo tiganj, rizikujete da zagore, a da pritom uopšte ne doprinesu ukusu jela koje pripremate.

4. Kajgana

Čuveni kuvar i TV zvezda Gordon Remzi otkrio je trik koji koristi prilikom pripreme kajgane – ringlu treba uključiti tek kad u tiganj ubacite ulje i jaja. Tako ćete izbeći da vam obrok koji pravite bude previše suv – jaja će biti mnogo sočnija ako ih prvo ubacite u tiganj pa tek onda počnete da ga zagrevate.

Kulinarske tajne svet portal svet

Još pregršt praktičnih saveta o kulinarstvu, ali i trikova za zdrav, srećan i ispunjen život pronađite u 12. broju magazina „Srećna žena” – ako još nemate svoj primerak, požurite do svog prodavca novina, nabavite ga na vreme i ne zaboravite da vas vaš omiljeni magazin sada čeka na kioscima svakog 5. u mesecu!

 



AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES