

Oduševite goste jeftinom tortom od jagoda: Kremasta, dekorativna, a ukus joj je neodoljiv (recept)
Torta od jagoda koja oduševi sve koji je probaju
Kada su poslastice u pitanju proleće i leto je vreme kada svima prijaju osvežavajući deserti. S obzirom na to da je sezona jagoda mi vam predlažemo poslasticu od ovog osvežavajućeg voća. Torta od jagoda čiji recept je pred vama oduševiće vas ukusom ali i izgledom.

Getty Images
Iako priprema ove torte iziskuje malo više vremena, pravi se veoma jednostavno, a namirnice potrebne za nju su jeftine.
Torta od jagoda koja izgleda potpuno drugačije od drugih
Za pripremu je potrebno:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 4 kašike ulja
* 3 kašike brašna
* 3 kašike gustina
* 350 g džema od jagode
Za fil:
* 500 g jagoda
* 150 g šećera
* 200 ml slatke pavlake
* 200 g maskarpone sira
* 2 vanil-šećera
* 10 g želatina u prahu
* 4 kašike vode

Foto: Ženja Aćimović
Za koricu:
* 100 g piškora
* 150 ml mleka
Priprema:
1 Prvo pripremiti rolat. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam
postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati
ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2 Posebno sjediniti brašno i gustin pa varjačom umešati u smesu. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u
zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni. Pečenu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3 Ohlađenu koru odviti, premazati je džemom od jagode, te ponovo urolati
i ostaviti na hladnom do upotrebe.
4 Posebno pripremiti fil. Želatin preliti vodom, te promešati i ostaviti da
nabubri. Izmiksati 400 g jagoda pa sjediniti sa šećerom i vanil-šećerom, te
prokuvati. Izmaći s ringle pa dodati nabubreli želatin i mešati dok se ne
rastopi. Smesu ostaviti da se ohladi.
5 Slatku pavlaku umutiti u šlag pa sjediniti s maskarpone sirom. Dodati
ohlađenu smesu od jagoda i izmiksati. Na kraju umešati seckane jagode.
6 Ovalnu posudu obložiti providnom folijom. Rolat iseći na parčad debljine 1 cm i njima obložiti unutrašnjost posude. Preko rolata sipati polovinu fila, prekriti ih redom rolata i naneti ostatak fila. Piškote umočiti u mleko i njima prekriti fil. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne.
7 Nakon što se torta stegne izvrnuti je na tacnu i iseći na parčad.
Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.