

Ako ostane bez Ane može da se oprosti sa omiljenim obrokom: Bastijan obožava ovo srpsko jelo
Omiljena hrana Bastijana Švajnštajgera dolazi iz Srbije
Bračni par Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger, već mesec dana su u žiži javnosti zbog sve većih navoda da se razvode, a javnost za to vreme nije čula demant, ali ni potvrdu od poznatog para. Priče kruže svakog dana, pa je javnost više puta imala priliku da čuje da se srpska teniserka i nemački fudbaler mire, pa opet razvode, a njih dvoje vešto ćute. Da li izbegavaju da se oglase, jer smatraju na nema potrebe da reaguju na tračeve ili se sa svojim saradnicima konsultuju na koji način svetu da saopšte da je njihovom braku došao kraj nije nam poznato, ali svi smo svedoci koliko su se Ana i Bastijan voleli – od veze, preko romantičnog venčanja u Veneciji, do uživanja u braku koju su upotpunili sinovi. Teniserkin suprug je osim nje zavoleo i srpski jezik, pa je tako načio da kaže par naših reči, a verovali ili ne omiljena hrana Bastijana Švajnštajgera potiče upravo iz Srbije – u pitanju su prženice.
Omiljena hrana Bastijana Švajnštajgera – pženice, naučite kako se prave
Prženice su srpsko jelo, koje opšte poznato i u drugim zemljama. U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer (na mađarskom „pahuljasti hleb”), na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost. U Evropi se prženice najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.

Getty Images
Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži.
Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.

Getty Images
Sastojci za 6 prženica:
- 6 kriški starog hleba
- 5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
- 100 ml mleka
- so
- mast ili ulje, šta ko više voli
po želji nekoliko čenova belog luka
po želji malo šećera

Getty Images
Priprema:
Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.
Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije.
Direktno odatle prženice idu u zagrejanu masnoću. Kontrolišite vatru, sve zavisi od šporeta, suština je da dobiju divnu zlatnu boju. U principu okrećete ih samo jednom. Ima i onih koji malo pre okretanja ubace pola čena belog luka i izvade ga prilikom svake ture. Prženice neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti uz slatke namaze.