

Čokoladna torta bez pečenja iz doma Đokovićevih: Omiljeni desert Novaka sada možete i vi da probate
Iako danas slavni teniser pažljivo bira namirnice i striktno se drži režima ishrane bez šećera, glutena i mesa, postoji jedan kolač koji ga vraća u najbezbrižnije dane detinjstva – Markiza torta. Omiljeni desert Novaka Đokovića nije samo poslastica, već emotivna uspomena na toplinu doma i ruke njegove majke Dijane, koje su često spremale upravo ovu slatku rapsodiju kad god bi mali Nole poželeo nešto slatko.
Omiljeni desert Novaka Đokovića – Slatka priča iz detinjstva koja se i danas pamti
Dok su bajadere, palačinke i keks-torta bile česta pojava na njihovoj trpezi kako je istakla Dijana Đoković navodi Hello! omiljeni desert Novaka Đokovića je bila i ostala upravo torta markiza – kremasta, bogata i neodoljivo zavodljiva.

PRINTSCREEN/YOUTUBE
Ovaj klasik francuske kuhinje, u verziji porodice Đoković, nosi poseban pečat porodične tradicije. Ne peče se, lako se priprema, a rezultat je pun ukus koji uvek osvaja.

Antonio Ahel/Ata images
Sastojci:
2 dl svežeg mleka
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje
10 jaja
250 g šećera
250 g slatke pavlake
1 kašičica ruma
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca mutite sa 125 g šećera dok ne postanu svetla i penasta.
Smesu sipajte u šerpu i zagrevajte na blagoj vatri, uz mešanje. Pred kraj dodajte izlomljenu čokoladu i rum.
U još topao fil umešajte umućen maslac sobne temperature i dobro sjedinite.
Belanca umutite sa ostatkom šećera u čvrst šam, pa ih nežno umešajte u čokoladni fil kako biste dobili vazdušnu strukturu.
Piškote kratko umačite u mleko i ređajte na dno kalupa (ø 25 cm), zatim premažite delom fila. Ponavljajte slaganje po želji. Možete obložiti i stranice kalupa piškotama.
Tortu ostavite da se hladi u frižideru, najbolje preko noći.
Pre služenja umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite tortu. Dekorišite čokoladnim mrvicama ili pečenim lešnicima.
Omiljeni desert Novaka Đokovića nije samo poslastica – to je miris doma, sećanje na detinjstvo i dokaz da su jednostavni ukusi često i najvoljeniji.