Recept Zorice Brunclik svet portal svet Ata images
Svet

jul 2, 2025 10:45

By

Tortu po Zoričinom receptu morate isprobati: Jednostavno se pravi, nije skupa, a ukus je božanstven (recept)

Zorica Brunclik, diva narodne muzike, jednako je vična u kuhinji kao i za mikrofonom. Oni koji je poznaju kažu da sve što radi radi i savršeno – savršeno peva, savršeno kuva… U pevačicino kulinarsko umeće imali smo priliku da se uverimo tokom emisije „Na večeri kod“, no, ona nam tada nije otkrila da je izvanredan poslastičar, te da je za torte pravi majstor. To je upravo otkrila njena prijateljica, tekstopisac Vesna Petković, koja je recept Zorice Brunclik za Puslica tortu uzela baš od pevačice.

Recept Zorice Brunclik svet portal svet

Ivan Vučićević

– Zorica je maestralna kada su torte u pitanju, pravi ih izvanredno. Njena Puslica torta je moja omiljena, onako hrskava, sa tankim korama od belanaca… Od nje sam uzela recept baš za tu tortu i pravila sam je za slavu, međutim, nije ispala ni slična njenoj, kore su bile debele… Zorica je ipak pohvalila – rekla je Vesna.

Recept Zorice Brunclik za tortu sa hskavim koricama

Sastojci:

Za jednu koru:
– 5 belanaca
– 200 gr šećera

Za fil:
– 10 žumanaca
– 15 kašika šećera
– 2,5 dl mleka
– 250 gr mlevenih pečenih lešnika
– 250 gr maslaca
– 4 dl slatke pavlake za šlag

Recept Zorice Brunclik svet portal svet

Pexels

Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još nekoliko minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom. Staviti sneg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta.

Na isti način ispeći i drugu koru. Ostaviti ih da se ohlade. Najbolje ih je filovati sutradan.

Fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se fil kuva. Neprestano mešati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle.

Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika.

Kada se potpuno ohladi, izmešati žuti fil sa dobro i penasto umućenim maslacem.

Potom u čvrst sneg umutiti 4 dl slatke pavlake.

Filovati tortu sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.



AUTOR: SVET

FOTO: RAJKO RISTIĆ, PEXELS