

Usporava starenje i ubrzava metabolizam: Novak Đoković ima sjajan recept za dobro zdravlje
Poznato je da Novak Đoković izuzetno vodi računa o svojoj ishtrani, a sastojak bez kog ne može da prođe nijedan njegov obrok jeste Gi maslac. Dobija se termičkom obradom sirovog, neslanog putera tako što se uklone mlečne belančevine i voda. Rezultat je mast prijatnog mirisa, zlatnožute boje, bez laktoze.
Novak Đoković vodi računa o ishrani
Važno je istaknuti da je gi bogat takozvanim dobrim masnoćama, među kojima dominiraju omega 3 i omega 6 masne kiseline. Sadrži i kiseline koje poseduju antibakterijska i antikancerogena svojstva, kao i vitamine A, D, E i K.

Getty Images
Prečišćeni puter spada u lako svarljive masnoće i snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Održava ravnotežu u stomaku, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje i podiže celokupni imunološki sistem.
Priprema gi maslaca uključuje zagrevanje običnog putera na tihoj vatri dok ne počne da peni. Potrebno je pažljivo uklanjati formiranu penu sve dok se više ne pojavljuje, a zatim procediti proziran puter kroz gazu. Na taj način dobijate spreman za upotrebu.

Getty Images
Gi se sve češće koristi u kuhinji kao zamena za ulja i ostale masnoće, ali i kao dodatak jelima i namaz umesto klasičnog putera i margarina. Pogodan je za prženje, jer se ne raspada na visokim temperaturama, i zadržava prirodni ukus. Štaviše, nutritivni kvaliteti ostaju nepromenjeni čak i kada se ugreje, pa je to svakako jedna od najboljih vrsta masti koje se danas koriste prilikom termičke obrade hrane.
Gi puter koristi se i kao melem za kožna oboljenja, za masaže i obloge. Njegove blagotvorne osobine čine ga svestranim proizvodom koji nalazi svoje mesto u različitim sferama života.