Recept Darka Lazića svet portal svet Ata images
Svet

avgust 15, 2025 13:22

By

Ovako pripremljeno meso omiljeno je u Darkovoj porodici: Sošno i hrskavo u isto vreme RECEPT

Poznati pevač Darko Lazić veliki je gurman i često uživa ne samo u hrani, već i u njenoj pripremi. Ovih dana iznenadio je prijatelje i porodicu specijalitetom koji retko ko može da odbije – sočno praseće pečenje na ražnju. Recept Darka Lazića za ovaj specijalitet je poseban,  a njegov trik za savršeno hrskavu koricu je da pred kraj pečenja meso obilno poprska pivom.Recept Darka Lazića svet portal svet

Recept Darka Lazića za praseće pečenje

Potrebni sastojci:

  • 1 celo prase (oko 20 kg), očišćeno i bez kostiju

  • So po ukusu

  • Mešavina suvih začina (so, biber, paprika, beli luk u prahu, kurkuma)

  • 1 litra piva

  • Malo ulja ili svinjske masti

  • Metalni ražanj i oprema za pečenje

  • Kanap i igle za zatvaranje

Recept Darka Lazića svet portal svet

Instagram

Priprema:

  1. Priprema mesa:
    Prase se temeljno očisti, odstrane se kosti, a zatim se unutrašnjost posoliti i natrljati začinima. Po želji se može dodati i marinada koja se ostavi preko noći da meso lepo upije arome.

  2. Postavljanje na ražanj:
    Meso se pažljivo natakne na metalni ražanj, zatvori se koncem i iglama kako bi zadržalo oblik, a zatim se učvrsti sa obe strane da se ne pomera tokom pečenja.

  3. Pečenje:
    Peče se na otvorenom, u dvorištu ili dvorišnoj pečenjari, na laganoj vatri. Ceo proces traje nekoliko sati (4–6h), u zavisnosti od veličine praseta i jačine vatre. Važno je da se ražanj neprestano okreće kako bi se meso ravnomerno ispeklo.

  4. Tajna hrskave korice:
    Pred sam kraj pečenja, Darko koristi svoj tajni trik – koricu nekoliko puta poprska pivom. Ovo mesu daje posebnu aromu i dodatnu hrskavost kojoj niko ne može da odoli.

  5. Služenje:
    Prase se skida sa ražnja, ostavi da „odmori“ 10–15 minuta, a zatim se seče i servira dok je još toplo, uz omiljene priloge i salate.

    Recept Darka Lazića svet portal svet

    Instagram



AUTOR: SVET

FOTO: ATA IMAGES, INSTAGRAM