recept Marije Veljković svet novine svet portal Antonio Ahel/ATAImages
Svet

avgust 21, 2025 15:45

By

Zdrav, domaći hleb po receptu Marije Veljković: Pravi se na poseban način i zato ne goji VIDEO

Poznata voditeljka kviza „Slagalica“, Marija Veljković, iznenadila je svoje pratioce na Fejsbuku kada je podelila jednostavan i zdrav recept za hleb koji se priprema bez mešenja. Ovaj recept Marije Veljković brzo je privukao pažnju jer je bezglutenski, lako se pravi i savršeno se seče, bez mrvljenja.

Kako se pravi bezglutenski hleb – recept Marije Veljković

Za pripremu ovog hleba potrebni su vam lako dostupni sastojci:

200 g heljdinog brašna

200 g kukuruznog brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat šećera

prstohvat soli

350 ml vode

2 kašike maslinovog ulja

semenke po želji (susam, lan, golica)

Priprema recepta korak po korak

U posudi pomešajte sve suve sastojke – heljdino i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, so i šećer.

Postepeno dodajte vodu (ukupno 350 ml), lagano mešajući varjačom dok ne dobijete ujednačenu smesu.

U smesu dodajte dve kašike maslinovog ulja i ponovo sve dobro sjedinite.

Prebacite masu u podmazan ili papirom obložen kalup za pečenje.

Po želji pospite semenke (susam, lan, golica) po vrhu.

Pecite na 180°C od 50 minuta do 1 sat, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Rezultat je savršeno pečen hleb koji se lako seče i ne raspada, a uz to je zdrav i pogodan za one koji izbegavaju gluten.

recept Marije Veljković svet novine svet portal

Ata images

Zašto je ovaj recept idealan za svaki dan?

Ono što ovaj recept Marije Veljković čini posebnim jeste jednostavnost – nema potrebe za mešenjem, čekanjem da testo naraste ili posebnim tehnikama. Idealan je za zaposlene ljude i sve koji žele da uživaju u domaćem, zdravom hlebu. Uz dodatak semenki, dobijate bogat izvor vlakana i hranljivih materija.

Ako želite brz i zdrav domaći hleb koji će zadovoljiti celu porodicu, recept Marije Veljković je pravi izbor. Lakoća pripreme, nutritivne vrednosti i savršen ukus razlog su zbog kog je ovaj hleb već osvojio mnoge kuhinje.

Probajte i vi – prijatno!



AUTOR: Svet

FOTO: Antonio Ahel ATA images