

Ekskluziva iz doma Elme Sinanović: Pevačicina ljubav sada kuva samo za nju, otkriveno o kome je reč i kojim jelom je osvojena
Pevačica Elma Sinanović otkrila je za SVET da u njenoj kući kuhinja više nije njena teritorija. Na pitanje da li bi podelila neki omiljeni recept, iznenadila je iskrenim priznanjem.
– Ja puno radim i nemam baš vremena da kuvam, sada je Hulija preuzela kuhinju, a ona to radi savršeno – rekla je Elma. Upravo zato, recept Elme Sinanović koji obožava u stvari potpisuje njena naslednica, koja na TikToku vodi i sopstveni kanal sa kulinarskim trikovima i receptima.

Antonio Ahel/ATAImages
Kako kaže pevačica, jedno jelo posebno osvaja njene nepce:
–Ja obožavam kad mi ona spremi losos i povrće, šargarepu, brokoli, karfiol… naravno sve to sa puno maslaca, to najviše volim. Jednostavna, a izuzetno ukusna kombinacija upravo je ono što Elma, zbog dinamičnog životnog ritma, najviše ceni.
Ipak, nije ostala ravnodušna ni pred egzotičnijim ukusima.
View this post on Instagram
– Inače sam oduševljena zadnji put bila sa indijskim Chicken biryani i salatom Raita. Recept je kod Hulije na TikToku – otkrila je Elma. Na taj način, recept Elme Sinanović koji obožava postao je pravo malo putovanje kroz različite kuhinje sveta, sve zahvaljujući njenoj ćerki.
Sastojci
500 g pilećeg mesa (batak ili karabatak, bez kostiju, isečeno na kocke)
2 šolje basmati pirinča
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
Komad svežeg đumbira (2–3 cm)
150 g grčkog jogurta
2 paradajza (sitno seckana ili pasirana)
1 kašičica kurkume
1 kašičica kumina
1 kašičica korijandera u prahu
1 kašičica garam masale
½ kašičice čilija u prahu (po ukusu)
2–3 mahune kardamoma (opciono)
2 lista lovora
Đumbir
1 štapić cimeta
3–4 kašike ulja ili maslaca (ghee je idealan)
So i biber po ukusu
Svež korijander za dekoraciju

Priprema
Marinada – U posudi pomešaj jogurt, kurkumu, korijander, kumin, čili i garam masalu. Dodaj naseckan beli luk i rendani đumbir. U to ubaci piletinu i ostavi da odstoji minimum 30 minuta (idealno par sati).
Pirinč – Basmati pirinač dobro isperi, pa kuvaj 70% (ne do kraja). Procedi i ostavi sa strane.
Prženje – Na ulju ili ghee-ju proprži tanko sečen luk do zlatno smeđe boje. Polovinu izvadi i ostavi za dekoraciju.
Meso i sos – U preostali luk dodaj mariniranu piletinu i dinstaj par minuta. Dodaj paradajz i začine (lovor, kardamom, cimet). Kuvaj dok meso ne omekša.
Slojevi – U dublju šerpu ređaj red piletine i sosa, preko njega red pirinča. Ponovi postupak dok ne potrošiš sve. Na vrh stavi ostatak prženog luka.
Kuvanje na pari (dum) – Pokrij poklopcem (može i aluminijumskom folijom da dobro dihtuje) i kuvaj na slaboj vatri 20–25 minuta.
Serviranje – Pažljivo promešaj pre služenja, pospi seckanim svežim korijanderom i uživaj u aromi.
Uz Chicken Biryani obavezno ide Raita – lagani jogurt sos sa seckanim krastavcem, korijanderom i prstohvatom soli, koji osvežava i balansira začine.
Pogledajte kako to Hulija sprema:
@juxanaaaaa #chickenbiryani #indijskirecepti ♬ Tum Hi Ho(笛版) – Arafat
Dok je Elma posvećena poslu i muzici, Hulija je unela novu dinamiku u njihov dom – preuzela je kuhinju i oduševila majku, ali i brojne pratioce na društvenim mrežama. Recept Elme Sinanović koji obožava, od lososa sa povrćem do indijskog specijaliteta, pokazuje da kulinarstvo može biti savršena mešavina ljubavi, talenta i porodične povezanosti.