Ana Ivanović portal svet Alexander Hassenstein / Staff / Getty Images
Svet

октобар 25, 2025 12:00

By

Jelo koje Bastijan nikada neće zaboraviti: Ovu hranu je Ana Ivanović pravila svom bivšem suprugu skoro svaki dan

Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger razveli su se tokom godine tokom devet godina braka, a malo je poznato da je teniserka spremala fudbaleru prženice, jelo koje dolazi iz Banata.

Ana Ivanović s ljubavlju je spremala prženice Bastijanu

Prženice su srpsko jelo, koje opšte poznato i u drugim zemljama. U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer (na mađarskom „pahuljasti hleb”), na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost. U Evropi se prženice najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.

Ana Ivanović portal svet

Getty Images

Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži.

Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.

Ana Ivanović portal svet

Getty Images

Sastojci za 6 prženica:

  • 6 kriški starog hleba
  • 5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
  • 100 ml mleka
  • so
  • mast ili ulje, šta ko više voli

po želji nekoliko čenova belog luka

po želji malo šećera

Ana Ivanović portal svet

(Photo by Gerald Matzka/Getty Images

Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.

Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije. Prženice neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti uz slatke namaze.


AUTOR: Svet

IZVOR: Svet

FOTO: Getty Images