Alexander Hassenstein / Staff / Getty Images
Jelo koje Bastijan nikada neće zaboraviti: Ovu hranu je Ana Ivanović pravila svom bivšem suprugu skoro svaki dan
Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger razveli su se tokom godine tokom devet godina braka, a malo je poznato da je teniserka spremala fudbaleru prženice, jelo koje dolazi iz Banata.
Ana Ivanović s ljubavlju je spremala prženice Bastijanu
Prženice su srpsko jelo, koje opšte poznato i u drugim zemljama. U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer (na mađarskom „pahuljasti hleb”), na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost. U Evropi se prženice najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.

Getty Images
Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži.
Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.

Getty Images
Sastojci za 6 prženica:
- 6 kriški starog hleba
- 5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
- 100 ml mleka
- so
- mast ili ulje, šta ko više voli
po želji nekoliko čenova belog luka
po želji malo šećera

(Photo by Gerald Matzka/Getty Images
Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.
Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije. Prženice neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti uz slatke namaze.