venčanje Zdravka Čolića svet novine svet portal Ivan Vučičević
NEWS

novembar 15, 2025 15:14

By

Čola nije samo majstor za muziku: Rižoto sa povrćem je njegov specijalitet koji obožava cela porodica

Samo za vredne domaćice, SCANDAL! donosi recept za rižoto koji obožava legendarni Zdravko Čolić.

Zdravko Čolić ima sjajan recept za ručak u kome će svi uživati

Ovo je sve što je potrebno od sastojaka:

• 250 g pirinča, okruglog zrna

• 1 velika glavica sitno seckanog luka

• 1 velika šargarepa

• 4 čena belog luka

• 1 crvena paprika

• 1 žuta paprika

• 250 g šampinjona

• 1 kašika peršuna

• po potrebi voda ili povrtni temeljac

• maslinovo ulje ili maslac

Priprema:

U širu šerpu sa težim dnom sipati nekoliko kašika putera ili maslinovog ulja i dodati sitno isečenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promešati. Dodati šargarepu, koju ste isekli na malo krupnije kockice, te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji iseći ih na pola a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta,a onda dodajte paprike, koje ste očistili od žilica i semenki i isekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Na kraju dodati sitno sečen beli luk i sve zajedno propržiti. U povrće dodati pirinač i propržiti ga vrlo kratko zajedno sa povrćem.

Dodavati pomalo vode ili povrtnog temeljca ( može i belo vino) i kuvati ga dok pirinač ne postane staklast, nemojte zaboraviti da ga češće promešate. Kuvati ga na ovaj način dok pirinač ne omekša ali da ne bude gnjecav, obično treba oko 15 do 20 minuta da se pirinač skuva. Kada je rižoto gotov, sipati u tanjir,posuti seckanim peršunom i poslužiti.

Čola je rekao nešto više o svom načinu spremanja ove ukusne hrane.

– Nemam vremena da se bavim kuvanjem, ali volim kvalitetne i zdrave obroke. Rižoto s povrćem je idealan obrok za vrućine, a verujem da svako ume i da ga pripremi. Kad sam ja uspeo, verujem da ćete i vi – rekao je Čola.


AUTOR: SVET-SCANDAL.RS

IZVOR: SVET-SCANDAL.RS

FOTO: Ivan Vučićević/Arhiva