svet

februar 7, 2015 22:09

By

Ajkula, skakavci, mleko kobile… Ovo su najčudnija tradicionalna jela na svetu

ulicna hrana

Jedno od zadovoljstava koje pružaju putovanja je i degustacija lokalne kuhinje.

Međutim, da li biste se usudili da u jugoistočnoj Aziji probate pačiji embrion, u Mongoliji fermentisano mleko kobile, a u Koreji pseću supu?

Laura Sicilijano-Rozen, ko-osnivač vodiča lokalne hrane “Pojedi svet”, izjavila je da je degustacija raziličite i neobične hrane i pića apsolutno neophodna na svim putovanjima, prenosi Dejlimejl.

Na taj način, ljudi upoznaju kulturu i tradiciju zemlje u kojoj se nalaze i stiču bogato iskustvo.

Ipak, nisu sva internacionalna jela primamljiva.

U Meksiku, začinjeni skakavci su popularna užina, dok su takosi goveđeg mozga, dobro poznata poslastica.

Ukoliko se nađete u Mongoliji i ožednite, možete da probate lokalno alkoholno fermentisano piće koje se pravi od kobiljeg mleka.

Vino od zmije je popularno u Kini, Vijetnamu i jugoistočnoj Aziji, a pravi se tako što se cele zmije stavljaju u pirinčano vino.

Nacionalni delikates Švedske je trula haringa dok se na Grendlandu nudi fermentisana ajkula.

Laurin savet za sve turiste je da lokalno stanovništvo pitaju gde se hrane i po čemu je njihov grad poznat.

Južna Azija je poznata po interesantnim jelima.

Pržene pileće nožice su popularna ulična hrana u Kini, Indoneziji, Koreji i Maleziji.

Pačiji embrion koji se jede direktno iz ljuske jajeta nakon što se obari je omiljen na Filipinima, a u Koreji je pseća supa pravi hit.

Širako, što se prevodi kao “bela deca” je japansko jelo od genitalija muških riba sa sve njihovom spermom.

U Venecueli je popularan puding koji sadrži ovčije srce, jetru i pluća, a tradicionalno se sprema u stomaku životinja.

Pri svakoj degustaciji hrane u stranoj zemlji, treba biti posebno oprezan da ne bi došlo do trovanja.

Izbegavajte hranu koja se sprema u vodi sa česme, osim ako niste sasvim sigurni da je ona ispravna za piće.

To se odnosi i na sirove, neočišćene namirnice.

Izvor: B92

Foto: Flickr/J Aaron Farr